Közélet

Lőelmélet és haditechnika – hat középiskolában tanítják szeptembertől honvédelemre a diákokat

Szeptembertől hat középiskolában, heti egyszer tanítanak honvédelmet – jelentette be a honvédelmi miniszter az MTI szerint. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ez egy próbaoktatás lesz, a hat intézményt pedig a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium választotta ki. Szerinte ez a képzés „lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást”.

Szakképző és köznevelési intézmények egyaránt vannak a hatban, honvédelmet pedig a 9. és 11. osztályosok tanulnak majd, kötelezően. Szalay-Bobrovniczky szerint ilyeneket fognak tanulni a diákok:

  • a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmak,
  • a honvédelem rendszere,
  • haderőnemek és haditechnikai eszközök,
  • elsősegélynyújtás,
  • térkép- és tereptani ismeretek,
  • lőelmélet,
  • Magyarország katonai múltja.

A honvédelmi miniszter szerint nemcsak az elméleti, de gyakorlati oktatás is lesz.

EGYENRUHÁBAN JELENNEK MEG AZ OKTATÓK

Mindezekhez a tanárok „alapos felkészítést kaptak”, szeptember 1-jétől pedig „a kiválasztott katona-oktatók egyenruhában jelennek meg a programban részt vevő intézményekben”, mondta Szalay-Bobrovniczky. A hat iskola már meg is kapta az új tankönyveit az órákhoz. Azt nem részletezte, hogy pontosan melyik ez a hat intézmény.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb