Mindenmás

Züm-Züm: megjelenhetett az ázsiai lódarázs Szegeden, olvasói fotót kaptunk róla

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot, közölte Facebok-oldalán a Magyar Természettudományi Múzeum. Laci nevű olvasónk hétfőn Újszegeden, a Holt-Marosnál fogott egyet, vagy egy olyan állatot, amely nagyon hasonlít az afrikai lódarázsról közölt fotókon lévő rovarhoz.

Ahogy azt egy korábbi közleményükben már előrejelezték, a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat. Két bizonyítópéldány az Országos Magyar Méhészeti Egyesület segítségével máris a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe került, és a faj hazai megjelenésének tudományos folyóiratban való publikálása is folyamatban van.

Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, végül ideért.

Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink.

Lakossági, közegészségügyi szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni, sajnos azonban az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre, így szükségtelen félelem és félelemkeltés helyett szorítsunk inkább a hazai méhészeknek, hogy a faj megjelenése minél kevesebb kárt okozzon nekik és a beporzó rovaroknak

– idézte a közleményt a Sokszínű Vidék.

Az olvasónk által fogott példányról az alábbi fotót kaptuk hétfőn késő este:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb