Közélet

Orbán Viktor elmondta, meddig tervez kormányozni

Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei pikniken beszélt arról, hogy a jelenlegi állás szerint meddig tervezi kormányozni az országot. A zárt körben elhangzott beszéd tartalma nem látott napvilágot, a Telex azonban most publikált néhány részletet. A portál szerint Orbán Viktor egyrészt azt mondta, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását.

2034 A CÉLDÁTUM

Orbán Viktor arról beszélt a kötcsei pikniken, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását – tudta meg a Telex a találkozó helyszínén tartózkodó résztvevőitől. A miniszterelnök a 2018-as választások után többször utalt arra nyilvánosan is, hogy 2030-ig tervez, most a 2034-es céldátumot azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet.

A MINISZTERELNÖK SZERINT EZÉRT CSÖKKENHETETT A KORMÁNYPÁRT NÉPSZERŰSÉGE

A zárt körben elhangzott beszédében Orbán arra is kitért, hogy ugyan az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte nem annyira, mint más európai kormányzó pártoké. Példaként Németországot említette, ahol az ellenzéki pártok népszerűsége már nagyobb, mint a kormányzó pártoké. A miniszterelnök a gazdasági nehézségeket jelölte meg a Fidesz népszerűségvesztésének fő okaiként, mint mondta, „a társadalom nem ehhez szokott hozzá, hanem a folyamatos növekedéshez”. Kitért arra is, hogy tíz év után most először csökkent a reálbérek értéke, de azt is hozzátette: szerinte az év végére megfordul a tendencia, és újrakezdődik a növekedés.

NEMCSAK GAZDASÁGI, HANEM POLITIKAI ÉS IDEOLÓGIAI SZEMPONTOK IS SZÁMÍTANAK

Szerinte pártjának népszerűsége azért csökkent kisebb mértékben, mint máshol Európában, mert a választóik nemcsak gazdasági, hanem politikai és ideológiai szempontokat is mérlegelnek. Kifejtette, hogy szerinte erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”.

AZ ELLENZÉKRŐL ÉS AZ ISZLAMIZÁCIÓ VESZÉLYÉRŐL IS SZÓLT

Orbán Viktor szerint vezető pozíciójukhoz az is hozzájárul, hogy gyenge az ellenzék, valamint állítása szerint nem voltak az embereket érintő megszorítások. Beszélt arról, hogy komoly veszélyt lát Európa iszlamizációjában, és szerinte keresztény közösségek fognak emiatt Magyarországra menekülni nyugatról.

VAN EGY 15 PONTOS NAGY TERV

Mint az Index írta, a jövőre vonatkozóan állítólag azt mondta, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, és ehhez van egy 15 pontos nagy terve is, amelynek része többek közt a demográfiai fordulat elérése, a munkaalapú gazdaság létrehozása, a nemzet iparosítása, a magyar vállalkozások külföldi terjeszkedése, a hadsereg fejlesztése, a digitális állampolgárság bevezetése és az energetikai önellátás elérése is.  

Forrás: telex.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb