Közélet

Megrázó videó: “hatalmas robbanás és füst, és vége is volt” – pár méterről vették fel a börgöndi repülőtragédiát, melyben két szegedi pilóta vesztette életét

Vasárnap délután zuhant le egy repülőgép a Börgöndi Légiparádén, amelyet a közismert szegedi pilóta, R. Vilmos emelt a magasba, s vele tartott fia, Árpád is. A szerencsétlenséget több ezren látták, ugyanis nagy volt az érdeklődés az esemény iránt. Egyikük az Indexnek mondta el, hogyan élte meg a történteket. A szakértők szerint elképzelhető, hogy emberi hiba miatt kövezett be a tragédia.

Ketten meghaltak, hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, amikor a Börgöndi Légiparádén a földbe csapódott egy HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülő. A helyszínen egy kisfiú is megsérült, szerencsére csak könnyebben, őt a székesfehérvári kórházba szállították. A baleset után a légi parádét lefújták.

A balesetről egy, az internetre felkerült videó szerint kevésen múlt, hogy nem történt még nagyobb tragédia: a repülőgép közvetlenül a nézők mellett csapódott a földbe, többen is pánikban menekültek  a robbanás elől.

“HATALMAS, ROBBANÁS, FÜST ÉS VÉGE IS VOLT”

A lapnak az egyik szemtanú mondta el, hogyan élte meg a tragédiát. Mint elmondta, az elején több manővert is sikeresen végrehajtottak, aztán az egyiknél már nem tudták felemelni a gép orrát. “Akkor csak egy hatalmas robbanás és füst, és vége is volt. Tudtuk, hogy a benn ülőknek nem volt esélyük” – fogalmazott a szemtanú, aki szerint a szervezők igyekeztek higgadtságra inteni a jelen lévő tömeget. „Mindenki csendben, döbbenten, az internetet figyelve, lassan indult a parkoló felé. Aztán jöttek a mentők és három mentőhelikopter. Akkor már minden repülőnek tilos volt a felszállás, és a további három bemutató elmaradt” – írta le a történteket.

Mint a Magyar Nemzet írta, a most lezuhant North American Aviation T–28 Trojan repülőgép két éve érkezett Magyarországra. Ez volt az egyetlen ilyen gép az országban.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb