Közélet

Apa kezdődik? A déli szomszédban újra kötelező a maszk, egyben látogatási tilalom lépett életbe a Vajdasági Klinikai Központban

Mától, szeptember huszadikától látogatási tilalom lépett életbe az újvidéki Vajdasági Klinikai Központban (KCV) – írta a Szabad Magyar Szó, az információt a 021.RS portál megkeresésére az intézmény is megerősítette. Ha ez nem lenne elég, az Egészségügyi Minisztérium járványügyi munkacsoportja két napja úgy döntött, hogy ezentúl minden egészségügyi intézményben kötelező lesz a maszkviselés.

Az alábbiakban tételekbe szedve mutatjuk, milyen újdonságokat vezettek be a szerb egészségügyben:

  • Minden egészségügyi intézményben kötelező a maszkviselés.
  • A primáris egészségügyi ellátás intézményeiben és a kórházakban kötelező a covid-tesztek elvégzése, amennyiben az alkalmazott akut légzőszervi fertőzés tüneteit észleli. A kifeküdt fertőzés után ugyancsak kötelező lesz a kontroll és az újbóli tesztelés.
  • A kórházakban a betegek felvétele előtt kötelező a páciensek tesztelése is, ez elengedhetetlen a hematológiai, onkológiai és geriátriai osztályokon, valamint ott, ahol a betegeket súlyos immunhiány-betegségekkel kezelik.
  • Azokban a kórházakban, amelyek a kórházi fertőzések megelőzéséért felelős bizottságok hatáskörébe tartoznak, megtiltották a látogatást is. Ezeknek a bizottságoknak az elkövetkező hét napban fel kell mérniük a járványügyi helyzet súlyosságát, és javaslatokat kell tenniük a helyzet javítására.

SZERDÁTÓL VISSZAHOZZÁK A LÁTOGATÁSI TILALMAT

A hétfői döntést ma egy újabb követte, amely szerint szerdától, szeptember huszadikától látogatási tilalom lép életbe az újvidéki Vajdasági Klinikai Központban (KCV) – írta a Szabad Magyar Szó. A Vajdasági Klinikai Központban kezelt páciensek állapotáról a hozzátartozók telefonon érdeklődhetnek, a telefonszámok megtalálhatók az intézmény honlapján.

EGYES SZAKEMBEREK SZERINT ÚJRA KELLENE OLTANI A MAGYAROKAT

Most a 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük a legalacsonyabb  – többek között ez derült ki a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból. A házi orvosok bevonásával készült vizsgálatot Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója összegezte, az eredményeket és ajánlásokat az alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb