Közélet

Rusvai Miklós: Két új koronavírus-hullám is jöhet a következő egy évben

Rusvai Miklós az ATV Start című műsorának vendége volt, ahol beszélt a koronavírus új hullámáról és az oltásokról is. Az előző két év alapján arra következtet, hogy a vírus két hullámban érkezik majd a következő egy évben.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi adatai szerint emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Eddig emelkedést figyeltek meg a Budapest Dél-pesti szennyvíztisztító telep ellátási területén, valamint Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

KELL A FRISSÍTÉS

Rusvai Miklós állatorvos-virológus szerint az immunrendszernek időnként kell a frissítés, az új típusú vakcinák pedig olyanok, mintha valakit fénykép alapján fel akarnánk ismerni: a régi fénykép alapján is felismerjük, az immunrendszer a korábbi vakcinák alapján is tud védekezni, de ,,tökéletesebb a védekezés, ha felfrissítjük az immunmemóriát”.

“Az előző két év tapasztalata alapján leszűrhetjük azt a következtetést, hogy a Covid valószínűleg két hullámban jelentkezik majd egy éven belül, az első ilyenkor nyár végén, ősz kezdetén” – fogalmazott Rusvai az ATV Start című műsorában, hozzátéve, hogy most is az óvódások és iskolások, illetve a szüleik között van a legtöbb fertőzött. A második hullám érkezését január–február fordulójára várja.

ÖT HETE EMELKEDNEK A SZÁMOK

A virológus szerint a járványhullám már zajlik, hiszen öt hete folyamatosan emelkednek a számok. Elmondása szerint nem súlyosak a tünetek, enyhe légzőszervi és náthás panaszokat produkálnak az emberek. “Az immunizálás erőltetése ebből a szempontból nem indokolt, ezért kell csak a veszélyeztetett csoportokat oltani” – szögezte le.

Rusvai azt is elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben az új típusú koronavírus is kimutatható a régi tesztekkel, de csak azt tudják megállapítani, hogy Covid vagy sem. A virológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar lakosság körében is mindenki immunis, mert mindenki átesett a fertőzésen, tehát az is, aki oltatta magát, meg az is, aki nem. ,,Olyan nincs Magyarországon, aki nem kapta el a fertőzést” – vélekedett. Az Index szerint arra a kérdésre, hogy annak kell-e emlékeztető oltás, aki az elmúlt egy évben nem volt fertőzött, és nem kapott vakcinát sem, Rusvai Miklós úgy felelt: csak ha a veszélyeztetett csoportba tartozik.

A 60 ÉV ALATTIAKAT KELLENE OLTANI EGY KUTATÁ SZERINT

Most a 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük a legalacsonyabb  – többek között ez derült ki a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból, amit a Népszava ismertetett. “A 60 felettiek védettségének becsült értéke „közepesen magas” (56,5 százalék). Összességében viszont kijelenthető, hogy az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül” – összegezte a házi orvosok bevonásával készült vizsgálatot Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb