KözéletSmart Szeged

Megújult a Felsővárosi Óvoda, akár 60 százalékkal csökkenhet az intézmény energiafelhasználása

Uniós támogatással csaknem 400 millió forintból újították fel a szegedi Felsővárosi Óvodát, ez a tizennegyedik ilyen intézmény, amelyet korszerűsítettek a városban 2017 óta – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a beruházás költségeiből 329 millió forint európai uniós támogatást, 66 millió forintot az önkormányzat saját forrása fedezett, a rekonstrukció eredményeként akár 60 százalékkal csökkenhet az intézmény energiafelhasználása. A 108 férőhelyes, 924 négyzetméter alapterületű, három épületrészből álló, panel technológiával épült óvodát 1981-ben adták át. Az intézmény hat csoportjába integráltan járnak autista és sajátos nevelési igényű gyerekek is.

ÍGY ÚJULT MEG AZ ÓVODA

Az elmúlt hónapokban a homlokzatot és a lábazatot hőszigeteléssel látták el. A teljes tető hő- és vízszigetelést kapott, a lapostetőkön zöldtető készült, ahova pozsgás növényeket ültettek be és napelemeket telepítettek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. Szinte az összes külső nyílászárót lecseréltek, a napsugárzásnak kitett oldalon lamellás árnyékolókat szereltek fel. A részben akadálymentesített épületben új elektromos hálózatot építettek ki, a lámpatesteket korszerű led-világításra cserélték. Az épület fűtési rendszerét teljesen felújították.

EZ A TIZENNEGYEDIK KORSZERŰSÍTETT INTÉZMÉNY

A kivitelező a szegedi Kikom Konstrukt Kft. volt. Szegeden 2017 óta tizennégy óvodát korszerűsített az önkormányzat csaknem 4 milliárd forint uniós támogatás mellett 571 millió forint saját forrásból – áll a közleményben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb