Smart Szeged

65 millió euróból épít csomagolóanyag-gyárat a Benepack Hungary Kft. Makón – alumíniumdobozokat gyártanak majd

Csomagolóanyag-gyárat épít a Benepack Hungary Kft. Makón az ipari parkban, a 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházás alapkövét kedden tették le. Mint kiderült, alumíniumdobozokat gyártanak majd az új gyárban.

Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki a térség országgyűlési képviselői posztját is betölti, az ünnepségen hangsúlyozta, a kormány tudatos döntésének eredménye, hogy – az autóipar helyett – Makón az élelmiszeriparhoz kapcsolódó beruházás valósuljon meg.

VISSZAHOZZÁK A TÉRSÉG ARANYKORÁT

Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hangoztatta: Makó és környéke számára a kínai működő tőke a lehető legjobbkor érkezik, hiszen a szomszédoktól elválasztó határok fokozatosan feloldódnak, a közlekedési és infrastrukturális fejlesztések pedig visszahozzák a térség aranykorát. A politikus hangsúlyozta, a beruházás hatalmas jövőbeli potenciált hordoz, hiszen egy olyan kínai óriásberuházó érkezik a térségbe, amely 40 ezer milliárd forintos, a magyar GDP kétharmadának megfelelő éves árbevétellel rendelkezik. Kiemelte: a makói üzem sikeres megvalósításával olyan fejlődési pálya nyílik meg a térség előtt, melyről korábban álmodni sem mertek.

ALUMÍNIUMDOBOZOKAT GYÁRTANAK MAJD

Csang Je, a Benepack egyik ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója elmondta, a vállalkozás európai fejlődésének második mérföldköveként hozza létre alumíniumdobozokat gyártó makói üzemét. A beruházás célja, hogy a társaság költséghatékonyabb és környezettudatosabb csomagolási megoldásokat biztosíthasson ügyfelei – a sör- és üdítőital-gyártóknak – Magyarországon és a környező országokban.

Isabel Cseng globális értékesítési igazgató elmondta, a vállalkozás az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó COFCO csoport egyik fő üzleti részlegeként a fogyasztási cikkek széles skálájához gyárt csomagolóeszközöket – ónozott, alumínium és műanyag csomagolásokat készítenek elsősorban fogyasztási cikkek: konzervek, italok, háztartási vegyi termékek gyártóinak.

120 ALKALMAZOTT LESZ

Az 1991-ben alapított, a hongkongi tőzsdén jegyzett, 6 ezer dolgozót foglalkoztató cég 1,3 milliárd dolláros éves bevételt ért el. 2020-ban a belgiumi Genkben, 120 millió eurós beruházással hozta létre első európai üzemét, ahol évente 2 milliárd alumíniumdobozt gyártanak – tudatta az igazgató. A makói üzemet 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) alakítják ki. A 120 alkalmazottat foglalkoztató új gyártóbázisra évente akár egymilliárd darab kétrészes alumíniumdoboz előállítására lesz képes.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb