Közélet

Súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztette egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését a Nébih (videóval) (+18)

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nébih. A vágóhídon olyan súlyos higiéniai problémákat és nyomonkövetési hiányosságokat tártak fel az ellenőrök, hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

MÉG FELÁLLNI SEM TUDOTT AZ ODASZÁLLÍTOTT SZARVASMARHA

A hatóság helyszínre érkezésekor egy állatszállításra nem engedélyezett járművel éppen egy rossz általános állapotban lévő, önerőből felállni képtelen szarvasmarhát szállítottak be a vágóhíd területére. Az állatszálláson további 26, a kötelező egyedi jelöléssel nem rendelkező sertést is találtak az ellenőrök, melyek származását nem tudták igazolni.

4,3 TONNA HÚST VONTAK KI A FORGALOMBÓL

Az egységben nyomonkövetési dokumentációt nem vezettek, a vágási és darabolási tevékenységről semmilyen nyilvántartással nem rendelkeztek. A vágóhídon fellelt valamennyi hús jelöletlen volt, valamint a tárolási körülmények sem feleltek meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Emellett a maroslelei székhelyű Arany Hús 2016 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Arany Húsáruház elnevezésű húsboltjában 766 kiló jelöletlen húst és húskészítményt fedtek fel a hatósági ellenőrök. Összesen több mint 4,3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a szakemberek.

MÉG HIGIÉNIKUS KÉZMOSÁSRA SEM VOLT LEHETŐSÉG

Mint tovább kiemelték, a tevékenységhez használt számos eszköz piszkos és rozsdás volt, a daraboló helyiségben a szalagfűrész lapjai és állványa korrodált, kezeletlen fából készült lapja pedig egyenetlen felszínű és szennyezett volt. Az üzemi helyiségekben higiénikus kézmosásra nem volt lehetőség. A hűtőkamra ajtókerete rozsdás, a padozata vérrel szennyezett, a helyiség falai és mennyezete koszos volt, a vágóhíd egyéb helyiségeiben sem takarították a falakat, a mennyezetet és a padozatot. A vágóhíd rendezetlen, takarítatlan udvarán az egység tevékenységéhez nem kapcsolódó tárgyakat és szennyezett húsosládákat is tároltak – áll a közleményben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb