Közélet

Holnaptól nem kérhet pénzt a gumis, ha ott hagyjuk nála a használt abroncsot

Október elsejétől, azaz holnaptól kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, melyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – erről az Energiaügyi Minisztérium adott ki közleményt, írta meg a 24.hu.

Mint a Népszava írta, Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár ismertetése szerint a júliustól indult új országos hulladékgazdálkodási rendszer elemeként a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a Mohu Mol, valamint alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazóknak kell leadni, akik ingyenesen átveszik.

REMÉLIK, HOGY CSÖKKENTHETIK AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁST

Az uniós elvárásoknak megfelelő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetésével együtt azt remélik, hogy a lépéssel hozzájárulnak a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez. Továbbá a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért.

SEGÍT A HULLADÉKRADAR APPLIKÁCIÓ

A közlemény szerint a kormány célja az ország megtisztítása az illegálisan elhelyezett vagy elhagyott hulladékoktól; a Tisztítsuk meg az Országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot szállítottak el főként közterületről, erdőből, folyók, vasúti és közúti létesítmények mellől. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, mely immár közel 30 ezer felhasználóval bír.

AZBESZTMENTESÍTÉS ÉS NÖVÉNYVÉDŐSZER – HULLADÉK BEGYŰJTÉS

Emellett második alkalommal hirdettek azbesztmentesítési pályázatot, és szállítják el ingyenesen ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot a lakosságtól, valamint közel 300 tonna növényvédőszer-hulladék begyűjtésében és ártalmatlanításában támogatták a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát, írta meg az Index.

Forrás: 24.hu/index.hu/nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb