Szegedi Arcok

„Nem könnyű, de nem is lehetetlen környezettudatosan élni”: így segíti az Easy Fresh a mindennapjainkat egytől-egyig környezetbarát termékeivel

Jövőnk záloga környezetünk védelme és minél inkább eszerint tudatosan élünk, annál többet tehetünk nem csak csodálatos természeti értékekkel bíró Földünkért, hanem saját egészségünkért is. Dr. habil Sápi András egyetemi docens szívügye a környezetvédelem, éppen ezért kötelezte el magát a fenntartható fejlődés mellett és hozta létre Easy Fresh nevű mosó- és tisztítószereket gyártó családi vállalkozását, mely egytől-egyig környezettudatos termékeket kínál a szerencsére egyre népesebb környezetvédelem mellett elkötelezett vásárlók számára. Környezetbarátnak lenni azonban nem kis kihívást jelent a hétköznapokban mind egy vállalkozó életében, mind az eziránt fogékony emberek számára. Arról, hogyan lehet a környezetvédelmet sikeresen beépíteni a hétköznapjainkba, Dr. Sápi Andrással beszélgettünk.

MINDENNAP EGY ÚJABB KIHÍVÁS

Dr. Sápi András elmondta, manapság úgymond trendi környezetvédőnek lenni, ám a sok pozitívum mellett, ennek is megvan az árnyoldala. Sok cég esetében a gyártástechnológiai lépések nagy része olcsóbb, egyszerűbb ha a környezetvédelmi szabályokra nem kell figyelni, mely több profitot termel. „Nyilván mi sem vagyunk tökéletesek, de nagyon sok olyan lépés van, például a beszerzés, illetve a gyártás során, ahol igenis oda lehet figyelni, hogy a környezetbarát kritériumok teljesüljenek” – magyarázta Dr. Sápi András. Hozzátette, ez nem könnyű, hiszen szinte mindennap egy új kihívás, de az Easy Fresh csapata örömmel áll minden próbatétel elé, mert szenvedélyük a környezetvédelem.

ELSŐDLEGES AZ ALAPANYAGOK MEGBÍZHATÓ FORRÁSBÓL VALÓ BESZERZÉSE

Az egyik ilyen kihívás az alapanyagok beszerzése. „Nagyon sok időt fordítunk arra, hogy megbízható forrásokból szerezzünk be mindent, amiről tudjuk, hogy tényleg csak gyümölcsökből, vagy növényi alapból származik” – mondta el a családi vállalkozás alapítója, aki elárulta, cégénél még arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy csak olyan alapanyagokkal dolgozzanak, melyek előállításához nem vágtak ki esőerdőket.

MINDEN FLAKON VISSZAVÁLTHATÓ

A környezetvédelem szempontjából másik nagy sarkalatos pont a csomagolás. Szerencsére az Easy Fresh-nél a fenntartható fejlődés jegyében erre is kialakítottak egy környezetkímélő rendszert. Náluk minden flakon visszaváltható, amit megfelelő kezelés után újrahasznosítanak. És, ahogy Dr. Sápi András elmondta, itt jön be igazán az, mennyi minden múlik vevőiken, hiszen a rendszer csak úgy működhet, ha vásárlóik is partnerek ebben és tényleg időt és energiát fordítanak arra, hogy visszaküldjék ezeket a flakonokat. Szerencsére, tapasztalatai alapján egyre több ilyen környezettudatos vásárlójuk van, akik odafigyelnek arra, hogy olyan alapanyagokat, termékeket használjanak, melyek védik környezetünket. A legtöbb esetben ezzel önmaguk és családjuk egészségét is védik, hiszen e termékek használatával kikerülhető számos allergizáló anyag, melyek például árthatnak az érzékeny bőrűeknek.

ELENGEDHETETLEN A MEGFELELŐ SZAKMAI TUDÁS

Az Easy Fresh-nél minden apró lépésre nagy figyelmet fordítanak termékeik előállításánál. Ehhez pedig a hatalmas lelkesedés mellett elengedhetetlen a megfelelő szakmai háttér is. Dr. Sápi András vegyész végzettséggel rendelkezik, a Szegedi Tudományegyetem docense, ahol hulladékkezelést és gazdálkodást, valamint környezetvédelmi technológiákat tanít, felesége. Sápiné Dr. Filep Ágnes pedig, aki szintén a cég csapatát erősíti, környezettudományi doktori fokozattal rendelkezik. Ez a tudás segíti őket abban, hogy vásárlóiknak mindig a lehető legjobbat nyújtsák, és termékeik valóban megfeleljenek a fenntartható fejlődés kritériumainak.

NEM KÖNNYŰ, DE NEM IS LEHETELEN KÖRNYEZETTUDATOSAN ÉLNI

Mint Dr. Sápi András elmondta, fontos küldetésüknek tartják, hogy minél több emberrel megismertessék, minél több ember számára közelebb hozzák a környezettudatos életmódot. Ez különösen fontos, hiszen, ha a mindennapokban tudatosan e szerint szeretnénk élni, az nem kis odafigyelést igényel. Tulajdonképpen egy életmódbeli változásról van szó, melyhez erős akarat és kitartás szükséges. Ebben a nagy változásban szintén sokat segít az érdeklődőknek az Easy Fresh csapata. Ott vannak például a Föld Napja rendezvényeken, visszatérő vendégeik a Bödön Piacoknak, és különböző előadásokat is tartanak a témában, melyeken keresztül bemutatják, hogy nem is lehetetlen környezettudatosan élni a hétköznapokban. Ebben pedig nagy segítség, úgymond társ a mindennapokban az Easy Fresh növényi eredetű, biológiailag lebomló alapanyagokból készült termékei. 

NEM KIS EREDMÉNYEKET TUDHAT MAGÁÉNAK AZ EASY FRESH

Dr. Sápi András azt is elárulta, egyik legnagyobb eredményüknek a forradalmian új, tartósítószer-mentes mosókapszulájukat tartja, mely nem terheli a környezetet, egyszerre öblítő hatású is, hipoallergén illata van és még puhítja is a ruhákat. A másik büszkeségük, hogy mind a műanyag, mind a papír csomagolási melléktermékek tekintetében egy nagyon jól kidolgozott technológiával rendelkeznek, melynek köszönhetően szinte sikerült a nullára csökkenteniük az ezekből eredő hulladékot, ami azt jelenti, szinte mindent újra tudnak hasznosítani. Ez is mutatja, Dr. Sápi András szívvel – lélekkel a környezetünk védelmében dolgozik, hiszen ezt csak így lehet, teljes odaadással és kellő elhatározottsággal végezni. Lelkiismeretes munkájának pedig meg is lett az eredménye. Cégük 2021-ben és 2022-ben is kiérdemelte a Tisztességes Vállalkozás Tanúsítványát, illetve a 2022-es Zöld Minősítés Díjat a FICSAK-tól.

A JÖVŐ KULCSA A FEJLŐDÉS

S, hogy mit hoz a jövő? Hogyan lehet fejlődni gyorsan változó világunkban a környezetvédelem kapcsán? Dr. Sápi András aktívan keresi erre a kérdésre a választ. Pár hete például részt vett San Francisco-ban az American Chemical Society nagy őszi konferenciáján, ahol hasznos tanácsok, ötletek hangzottak el a fenntartható fejlődés még produktívabb elősegítésére olyan világcégek részvételével, mint például a Colgate vagy a BASF. Hozzátette, az Easy Fresh nagy büszkeségükre idén pályázatuk elnyerte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatását. A „Gyorsítósáv” felhívás elsődleges célja a gyors növekedésre és jelentős hozzáadott érték felmutatására képes hazai cégek fejlesztéseinek ösztönzése. Ennek köszönhetően a családi vállalkozás egy teljesen újgenerációs kozmetikai termékpalettát fejleszt ki, ami pontosan azon a tudáson alapul, amilyen irányú kutatásokat világméretű cégek is folytatnak jelenleg.

Ha te is szeretnél tenni a mindennapokban környezetedért, válaszd az Easy Fresh környezetbarát termékeit, melyeket IDE kattintva érsz el!

Dr. Sápi Andrással korábban Peregi Dóri kolléganőnk beszélgetett, amit az alábbi videónkban tekinthetsz vissza:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb