Közélet

Szerdán változnak az üzemanyagárak, de nem mindenki örülhet – az is megvan, hogy a kormány januártól mennyivel emelhet

Megéri várni a tankolással, de csak akkor, ha benzines autót hajtunk! A benzinesek örülhetnek ugyanis a hét közepén, hiszen a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal csökken – írja a holtankoljak.hu.

A gázolaj esetében is változik a nagykereskedelmi ár, viszont ott bruttó 4 forintos emelést fogunk tapasztalni Szegeden. Szerdától az alábbi átlagárakra számítunk a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 639 forint literenként,
  • gázolaj: 682 forint literenként.

EMELÉS JÖN JANUÁRTÓL

A mostani, 390 forintos euróárfolyam alapján a kormány által tervezett literenkénti 41 helyett 25 forintos emelés is elég lenne januártól – írta a témával kapcsolatban ma a Népszava. A lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök emiatt alaptalanul állította be az emelés mértékét uniós kötelezettségként, az EU ugyanis nettó 13 – bruttó 17 – forinttal kisebb adónövelést is elfogadna.

Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor nemrég azt közölte, hogy a kormány felülvizsgálhatja a jövedékiadó-emelés szintjét, azaz elképzelhető, hogy a januári emelés elmarad majd a korábban tervezett, bruttó 41 forintostól. Az uniós kötelezettség egyébként azért jött létre, mert Magyarország nem kívánja bevezetni az eurót, a forintban meghatározott jövedékiadó-szint viszont a hazai deviza gyengülése miatt már három éve az engedélyezett jövedékiadó-mérték euróban meghatározott szintje alá került – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb