Szegedi Arcok

„Ez egy kisebb csoda volt, hogy sikerült” – saját költségén menekítette ki Izraelből 26 fős csoportját az egyik szegedi utazási iroda, exkluzív interjú az ügyvezetővel

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre, írtuk meg korábban. A támadás idején éppen Tel-Avivban tartózkodott a szegedi Proko Travel Utazási Iroda 26 fős csoportja is, akiknek a hazahozatalát azonnal elkezdte megszervezni a cég, arról, hogyan sikerült a háborús övezetből kimenekíteni a magyar turistákat, Prónay Bencével, a Proko Travel Utazási Iroda ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mint Prónay Bence elmondta, a szombati támadás időpontjában éppen kint tartózkodott egy 26 fős csoportjuk, akik egy izraeli körutazáson vettek részt. Aznap este jöttek volna haza, ám az események miatt az esti Wizz Air járattal már nem tudtak elindulni Magyarországra.

 „VALAMI NAGY BAJ VAN”

„Elég nagy felfordulás volt. Már amikor az első rakéták becsapódtak, az idegenvezetőnk kintről hívott bennünket, hogy valami nagy baj van, akkor még a magyar híradásokban benne sem volt, mi történt, csak a CNN-en jelent meg a hír. Mi már akkor elkezdtük az alternatív útvonalakat feltérképezni, hogyan tudnánk hazahozni a csoportot” – emlékezett vissza Prónay Bence. A csoport tagjai az első rakétatámadások idején éppen tel-avivi szállodájukban tartózkodtak. Mint a turisztikai szakember elárulta, a körülményekhez képest végig biztonságban voltak, annak ellenére is, hogy a szálloda közelében is történtek rakétabecsapódások. Izraelben a nagyobb szállodák földalatti óvóhelyekkel rendelkeznek, az ő utasaiknak is többször le kellett menniük amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák.  

SORRA TÖRÖLTÉK A JÁRATOKAT

Noha akkor már két Magyarországra tartó járatot töröltek, szinte azonnal a robbanásokat követően, viszont volt még egy késő esti gép szombaton, amire érvényes repülőjegye volt a magyar csoportnak. Kora délután az iroda helyi képviselője megtudta, hogy az  a gép sem fog felszállni. Ekkor felmerült a lehetőség, hogy Jordániából hozzák haza csoportjukat, ám hamar kiderült, ez sem lesz járható út, ugyanis a robbantásokat követően lezárták a szárazföldi határokat Izraelben. Tehát nem lehetett átmenni Jordániába, csak Tel-Avivból lehetett repülni. Az utazási iroda csapata akkor elkezdett repülőjegyeket felkutatni, ami nem volt egyszerű feladat a kint uralkodó állapotok között. Ez a bizonytalanság volt a legrosszabb, hiszen először nem lehetett tudni, melyik járat indul, melyiket törlik, hogyan jutnak egyáltalán haza.

„VADNYUGATI ÁLLAPOTOK URALKODTAK”

Mint Prónay Bence elmondta, akkor már vadnyugati állapotok uralkodtak Tel-Avivban. Az összes járat telítve volt, ezért roppant nehéz volt jegyeket szerezni, ráadásul a repülőjegyek árait hirtelen a nyolcszorosára, tízszeresére emelték a normál árakhoz képest, csillagászati összegekbe kerültek. A nehézségek ellenére viszont pár órával a járattörlések után a szegedi utazási irodának már sikerült is egy másik gépre csoportjuk tagjainak új helyet foglalni. „A vasárnap este induló isztambuli Turkish Airlines járatra sikerült megvennünk gyakorlatilag az utolsó 24 jegyet, 2 fő pedig a vasárnap kora reggeli El Al járattal utazhatott haza Budapestre. Ez egy kisebb csoda volt, hogy sikerült” – árulta el az ügyvezető, ahogy azt is, utazási irodájuk teljes egészében magára vállalta az újabb repülőjegyek és a plusz éjszaka költségét. „Nem számított, hogy mennyibe kerül, csak hogy épségben hazahozzuk az utasainkat” – mondta Prónay Bence.

HÉTFŐ REGGEL A MAGYAR CSOPORT TAGJAI ÉPSÉGBEN HAZAÉRKEZTEK

Hozzátette, amikor már teljesen biztossá vált, hogy a csoport járata elindul, akkor vitték ki az utasokat a repülőtérre, mivel az utolsó pillanatig benne volt a pakliban, hogy mégsem indul a gép. Ott már eléggé áldatlan állapotok uralkodtak. Sok turistának törölték a gépét, sokan feszültek, idegesek és dühösek voltak, sokan repülőjegy nélkül vártak arra, hátha sikerül egy járatra feljutniuk és elhagyni az országot. A magyar csoportnak szerencsére biztos helye volt, ők hajnali kettő órakor szálltak fel Isztambulba, majd ott átszálltak a Budapestre tartó gépre. Hétfő reggel pedig épségben megérkezett mindenki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb