Szegedi Arcok

Domaszéki művésznő kapta a design szakma Oscar-díját, megalkotott egy eddig nem létező, új matériát

Domaszéken él és alkot, de szegedinek vallja magát Deák Zsuzsanna üveg- és kerámiatervező művész. Miután letett arról, hogy kajakos olimpikon legyen, új vizekre evezett, és a művészet felé fordult. Az üveggel immár 28 éve ápol jó barátságot, mígnem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ösztöndíjasaként, a mester képzés keretein belül begyűjthette sajátos arany érmét: két év intenzív kísérletezéssel megalkotott egy eddig nem létező, új matériát – szúrta ki az Elle. Amellett, hogy egy eszméletlen anyagot alkotott még egy díjat is kapott. Bezsebelte ugyanis a design szakma Oscar-díját!

Mint kiemelték, a Re-built Glass az üveg és a kerámia fúziójából született, nehéz pályán, hiszen a szakma álláspontja szerint ez a két anyag nem összetársítható. Zsuzsannát azonban ez még inkább feltüzelte. Szakmai elhivatottsága és fenntarthatóság iránti elköteleződése mára lenyűgöző üvegfelületek és építészeti elemek formájában öltenek testet.

A SZENNYEZETT ÉPÍTÉSZETI ÜVEGHULLADÉK ÉS AZ ÜVEGISZAP SZERELME

A Re-built Glass a szennyezett építészeti üveghulladék és az üvegiszap újrafelhasználására ad választ a design szcénába emelt iparművészet segítségével. Nem véletlen, hogy tavaly a 360 Design Budapest kiállításon óriási sikert aratott a sárga és türkiz betétes üvegpanelekből megalkotott mozgófala. Zsuzsanna nem is debütálhatott volna stílusosabban ezzel az új szilikát anyaggal. Az impozáns látvány mögött felsejlik az innováció, de legalább ilyen súllyal van jelen az ökológiai szemlélet, nem különben az a felismerés, amelyre az üveghulladék-feldolgozás vizsgálata során jutott a tervezőművész. Megdöbbenve tapasztalta ugyanis, hogy az építészeti üveghulladéknak csak kis százalékát hasznosítják újra a cégek, tekintve, hogy a szennyezett, színezett, illetve dróthálós üveget nem lehet a gyártásban reciklálni. Ezek sorsa, hogy hulladékudvarokban felőrlik, majd egyszerűen a föld alá kerülnek. És ott van még az üvegiszap, amelyre az építészeti üveggyárak szintén nem kívánatos „elemként” tekintenek. Nos, ez a porszerű anyag és a szennyezett építészeti üveghulladék került Zsuzsanna figyelmének fókuszába – emelte ki a lap.

GYŐZELEM AZ ÜZEMI SZINTŰ PAZARLÁS FÖLÖTT

Mint kiderült, Mohácsi András, a mesterdiploma témavezetője mellett Polyák János üvegművész, Kemény Péter és Zakar István keramikusművészek, valamint a Pannon Egyetem anyagkutató tanszékén Korim Tamás figyelte és segítette a munkát. A fusing technológiával életre hívott különleges üvegkerámia győzelem az üzemi szintű pazarlás fölött, ugyanakkor design megközelítésben is kivételes. A Re-built Glass a maga nemében páratlan.

NEMZETKÖZI DESIG-DÍJAT KAPOTT A DOMASZÉKI MŰVÉSZ

“Az év fenntartható kezdeményezése” kategóriában “Re-built Glass Doors” című munkámmal EDIDA-díjban részesültem, amit a design szakma Oscar-díjának is hívnak” – jelezte szerkesztőségünknek Gereczné Deák Zsuzsi, amihez szívből gratulálunk Neki! Mint megtudtuk, a Magyar Zene Házában hét kategóriában adták át október 9-én az EDIDA díjait. Az eseményen együtt ünnepeltek a szakma meghatározó képviselői, de jelen voltak a téma iránt érdeklődő hírességek is. 

Az EDIDA-t (ELLE Decoration International Design Awards) nemzetközi szinten a design Oscar-díjaként is emlegetik, amelyet második alkalommal osztott ki Magyarországon a magazin – írja a 168.hu. A végső győztesekről a közönség döntött, a jelöltek kiválasztásában több hazai szaktekintély mellett egy világhírű formatervező, Sebastian Herkner is részt vett. A díjazottak a követekezők lettek:

  • Az év enteriőrje (magánlakás) egy mindszentkállai kőház lett, amelyből csodás kilátás nyílik a Káli-medencére. A Bátonyi Éva által megálmodott belső kőházat egy borospincék övezte présházból alakították át, a belső teret pedig natúr tónusokkal töltötték meg.
  • Az év enteriőrje (közösségi tér) címet egy étterem, az Uno Mas Tapas Bar kapta. Az enteriőrt a főváros egyik legnépszerűbb építész irodája, a Szendrő Péter által alapított 81font álmodta meg.
  • Az év designere elismerést egy igazi sokoldalú tehetség vehette át, aki régóta elismert belsőépítésznek számít. Szakos Andrea már azelőtt elkötelezte magát a természetes anyagok és kézműves termékek mellett, mielőtt a fenntarthatóság és a tudatosság témaköre népszerű lett volna.
  • Az év fiatal tehetsége Koleszár Stella üvegművész lett. Törékeny nőalakjaival, transzparens figuráival jó egy térben lenni, mert harmonikusak és megnyugtató atmoszférát teremtenek, és ezt immár nem csak a szakértők gondolják így.
  • Az év fenntartható kezdeményezése Deák Zsuzsanna érdemelte ki. A Re-Built Glass Doors tolóajtó lett az idei közönségkedvenc. 
  • Az év márkája címet a Hannabi alapítója, Rácz Anikó vehette át. Kanapéi egy életre szólnak, és az első mozzanattól az utolsó simításig kézi munkával készülnek.
  • Az év terméke a Zen asztal lett. A tárgy tervezője és alkotója, Szőnyi Anna bútortervező és a Timbart márka alapítója, Cselovszki Márk volt. 

Szívből gratulálunk Deák Zsuzsinak, és a többi díjazottnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb