Közélet

Kiderült, hány magyar van a Gázai övezetben, egyelőre nem tudják kihozni őket

Jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben – közölte a hvg.hu megkeresésére Paczolay Máté külügyi szóvivő. A magyarok, akikkel a külügy folyamatos kapcsolatban van, rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak, de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban.

A szóvivő szerint a környező nagykövetségek folyamatosan vizsgálják az evakuációs lehetőségeket, és „minden számításba vehető nemzetközi partnerrel” egyeztetnek magyarok kimenekítése érdekében. Az ATV információi szerint leginkább olyan nőkről van szó, akik ott élő férfiakhoz mentek feleségül.

EL KELL HAGYNI A GÁZAI ÖVEZET ÉSZAKI RÉSZÉT

Izrael korábban a Gázai övezet északi részének evakuálására szólított fel, a szárazföldi támadás hamarosan elindulhat. Mindeközben hétfőn Izrael magyarországi nagykövete az Országgyűlés Külügyi Bizottságának ülésén azt mondta, hogy a Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztót jelent Izrael számára. Jákov Hadasz-Handelszman megköszönte a magyar Országgyűlés támogatását, és kérte a támogatást a nemzetközi színtéren is, hogy Izrael megvédhesse magát. Közölte: “október 7-én nem egy terrortámadás történt, hanem egy pogrom, és még a holokauszttúlélők is azt mondják, hogy a holokauszt során sem éltek meg ilyet; a Hamász terroristái embereket kínoztak meg, gyermekeket gyilkoltak meg. Ez teljes pusztítás, barbár cselekedet volt, és a Hamász olyan fenyegetést jelent, mint az ISIS” – fogalmazott.

Hozzátette azt is, hogy a Hamász az ISIS-hoz hasonlóan nem tesz különbséget a nemzetiségek között. Megjegyezte, Izraelt meglepetésszerűen érte a támadás. Kitért arra: nemcsak Izrael érdeke, hogy véget vessenek ennek a barbarizmusnak, hanem a nemzetközi közösségnek is, hiszen a világ több pontján ünneplik a Hamász tetteit. Izrael le akarja törni a Hamász politikai és katonai uralmát a Gázai-övezetben, de úgy, hogy az minimális hatással legyen azokra, akik ebben nem érintettek, ezért szólították fel a civileket, hogy hagyják el a Gázai-övezet északi részét.

KÉT IRÁNYBÓL KELL MEGVÉDENIE MAGÁT IZRAELNEK

A nagykövet azt is kiemelte, hogy az is cél, hogy minden elrabolt túszt visszaszerezzenek. Közölte: arra is készülnek, hogy két irányból kell megvédeniük magukat, ha egy második front nyílik meg Libanon felől. A nagykövet arról is beszélt, hogy bár nem tudni, mi volt az oka a Hamász támadásának, lehetséges indok, hogy az Izraelben zajló erőteljes társadalmi vita miatt a Hamász azt gondolhatta, Izrael meggyengült, nem egységes, ezért jó alkalom lehetett a mostani támadásra. “Egy másik lehetőség, hogy Irán állhatott a háttérben, mert az országot aggasztja, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, amely a helyzet rendezését és ezáltal jelentős változást hozhat a térségben” – vélekedett Jákov Hadasz-Handelszman.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb