Közélet

Show must go on: a kormány újra meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022. évi XLII. törvény módosítását javasolja Tuzson Bence igazságügyi miniszter. Vagyis, a kormány az Országgyűlés felhatalmazását kéri, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa, egészen 2024. május 23-ig.  

A kormány először tavaly májusban egy rendeletben az egész országra kihirdette a háborús veszélyhelyzetet. Az ugyanakkor az Alaptörvény kilencedik módosítása óta harminc napra hirdethető ki, csak országgyűlési felhatalmazással hosszabbíthatja meg a kormány, amely ezt követően akár rendeletben is felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

LEGUTÓBB MÁJUSBAN HOSSZABBÍTOTTAK

A javaslat célja, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény 51. cikk (3) bekezdése alapján ismételten felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa. A parlament legutóbb május 3-án hatalmazta fel a kormányt a veszélyhelyzet, és a rendeleti kormányzás meghosszabbítására. Akkor még Varga Judit érvelt azzal, hogy az orosz–ukrán háború okozta humanitárius és gazdasági helyzet kezeléséhez kell biztosítania a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét – emlékeztet a 24.hu.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb