Mindenmás

Emberi maradványok kerültek elő Makón – régészeti feltárással kezdődött a munka az új gyár helyszínén

A Makói Ipari Park fejlesztése kapcsán megelőző régészeti feltárás indult a Benepack Hungary Kft. tervezett gyárépületének területén. A kutatást az ott található régészeti lelőhely megóvása indokolja. A munkagépek által nyitott ásatási szelvényben a szegedi Móra Ferenc Múzeum dolgozói irányítják a feltárást, amit a helyi önkormányzat többek között közmunkásokkal segít – írja a Promenad24.

A feltárás nyomán római kori (Kr. u. 2–3. század) és kora avar kori településnyomok (Kr. u. 7. század), valamint egy késő avar kori (Kr. u. 8. század vége – 9. század) temető csontvázas sírjai kerültek napvilágra.

MÁR A FELTÁRÁS ELSŐ NAPJAIBAN EMBERI MARADVÁNYOK KERÜLTEK ELŐ

Mint kiderült, már a feltárás első napjaiban emberi maradványok kerültek felszínre. A sírok tájolása, valamint azok leletei alapján a késő avar korra keltezett csontvázak mellett több esetben állati maradványokat (szarvasmarha, szárnyas) figyeltek meg a kutatók. A temetkezési szokásokat az ide temetkező avar kori népesség túlvilággal kapcsolatos hiedelmei határozták meg.

Sztankovánszki Tibor muzeológus, ásatásvezető régész azt mondta, hogy a római korban itt élt szarmata népesség, valamint egy avar kori település nyomait lelték meg. “Új eredmény egy, előzetesen a Kr. u. 8. század végre, a 9. századra keltezhető késő avar kori temető előkerülése. Az eddig megkutatott sírok egy nagyobb soros temető részét képezték egykoron, amelyet a közeben lakó közösségek használtak a magyarok honfoglalását megelőzően” – hangsúlyozta. A mostani feltárás során nyert új és értékes adatok jól kiegészítik a térség múltjáról eddig alkotott régészeti képet. Többek között az avar kor első feléből származó település és temető nyomai kerültek elő a Givaudan-gyár építése előtti feltárás során.

CSOMAGOLÓÜZEMET ÉPÍTENEK MAKÓN

Mint megírtuk, a világ egyik vezető élelmiszer-ipari csomagolás előállítására szakosodott cége épít gyárat a Makói Ipari Parkban. A Benepack Hungary Kft. épülő új üzeme mintegy 300 embernek biztosíthat majd munkát Makón és annak vonzáskörzetében. Mivel az építkezéssel sérülne a lelőhely, majd a régészeti feltárást követően kezdődhet meg a gyár építése.

Fotók és forrás: Promenad24

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb