Közélet

Januártól csak azokat a palackokat tudják visszaváltani, amelyek sértetlenek és a vonalkódjuk is jól olvasható, sőt, a kupak sem hiányozhat

2024. január 1-jétől indul az egyszer használatos italos palackok visszaváltása. A fém-, a műanyag és az üvegpalack is visszaváltható lesz, de sértetlennek és üresnek kell lenni – hívta fel a figyelmet az IFUA Horváth tanácsadó cég partnere. Varga Bálint azt is elmondta, hogy csak a kupakkal együtt veszik vissza az automaták ezeket a hulladékokat.

2024. január 1-jén indul az úgynevezett egyutas italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere. Ez olyan termékekre fog vonatkozni, amelyek csomagolása egyszer használatos, tehát eddig nem lehetett visszavinni a boltokba, és jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőkbe kerültek – kezdte Varga Bálint az InfoRádiónak.

FIGYELNI KELL, HOGY MI VÁLTHATÓ VISSZA

Januártól tehát olyan – jellemzően műanyag, vagyis PET, alumínium vagy üveg csomagolású – italtermékekkel is találkozhatunk a boltokban, amelyekért az alapáron felül 50 forint visszaváltási díjat is fizetnünk kell, de ha elvisszük egy visszaváltási pontra, akkor a „betétdíjat” visszakapjuk – tette hozzá az IFUA Horváth tanácsadó partnere. Fontos, hogy a dobozos, társított rétegzett italkartonos termékek nem kerülnek a rendszerbe, ahogyan a tejalapú készítmények sem.

Varga Bálint sarkalatosnak nevezte, hogy a fogyasztók figyeljék a termékeket, illetve a rendszer-üzemeltető vállalat, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. kommunikációját azzal kapcsolatban, hogy milyen jelölések azok, amelyek meghatározzák, hogy az adott termék visszaváltható, vagy sem.

NEM LEHET TAPOSNI, TÖMÖRÍTENI – CSAK A SÉRTETLEN, VONALKÓDOS PALACKOKAT VESZIK VISSZA

A szelektív hulladékokkal kapcsolatban – lásd PET-palackok vagy fémdobozok – ez idáig az volt a „jelszó”, hogy minél jobban tömörítsük össze, tapossuk laposra, az új rendszerben azonban ezt már nem lehet majd megtenni, mert a következő évtől üzembe helyezett több ezer automata csak akkor fogja visszaváltani ezeket, ha sértetlenek és a vonalkódjuk jól olvasható.

Varga Bálint arra is kitért, hogy a gépek csak néhány csepp folyadékot fognak tolerálni, jelentősebb mennyiség esetén vissza fogják dobni a terméket, és a kupak sem hiányozhat. Végül a rögzített kupakos italcsomagolást illetően elmondta, hogy talán nem ez a legkényelmesebb megoldás, de egy hasznos szabályozás az EU részéről, hiszen így akár a szelektív gyűjtőbe, akár a visszaváltási rendszerbe kerül a csomagolás, a csavarzár is vissza jut a megfelelő helyre. Jövő nyártól már csak ilyen típusú italcsomagolásokat lehet forgalomba hozni az unióban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb