Mindenmás

Napi pakk: 18 fok, viharos szél és eső jön ma Szegedre, a Magyar Tudomány Napján

Egy kis időre el kell búcsúznunk a szép időtől, hiszen pénteken Szegedre is befut a Ciaran nevű viharciklon, ami viharos szelet és kiadós csapadékot hoz a városunkba. Csapadék ide vagy oda, programok még így is lesznek Szegeden, hiszen ma van a Magyar Tudomány Napja, az MTA ez alkalomból létrehozott eseménysorozatának megnyitóját pedig pont a városunkban tartják. Sőt, könyvbemutató is lesz Szegeden. A reggeli kávé mellé ma is bekészítettük a legfontosabb híreket neked, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Győző, Bálint, Bertold, Hubert, Ida, Szilvia és Valentin nevű Szeged365 olvasónak!

Ma van a Magyar Tudomány Napja. Annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon Gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság – a mai Magyar Tudományos Akadémia – megalapítására. A Magyar Tudomány Napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat. Mindezek mellett 124 éve ezen a napon született Seress Rezső zeneszerző, zongorista, a “Szomorú vasárnap” című világsláger szerzője is.

VIHAROS SZÉL ÉS ESŐ

Franciaországban több mint egymillió lakás maradt áram nélkül a Ciaran viharciklon miatt, volt, ahol 207 km/órás széllökést mértek csütörtök hajnalban. Ez a ciklon halad tovább Európa belseje felé, hidegfrontja pedig pénteken minket is elér, igaz már jóval szelídebb formában. 60-70 km/órás széllökések így is többfelé lehetnek az országban, Szegedre is erős légmozgást jósolnak. A front átvonulását csapadék is kíséri, ami intenzív eső, záporok formájában fog érkezni, sőt a front mentén ismét kialakulhatnak zivatarok. Kora reggel 7-15 fok várható, délután 13 és 21 fok közötti csúcsértékek várhatók.

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPÉNEK KÖZPONTJA LESZ MA SZEGED

Pénteken kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe, amelynek során egy hónapon át több száz tudománynépszerűsítő programmal várja az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a határon kívül, vidéken és a fővárosban. A rendezvény nyitóünnepségét november 3-án, pénteken 11:00 órakor tartják a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának dísztermében.

LEZÁRTÁK AZ ÚJSZEGEDI HOLT-MAROS HÍDAT

Felújítják, ezért lezárták az újszegedi Holt-Maros közúti hídját, ami a sétányt összeköti a Hargitai utcával. A munkálatokat csütörtökön kezdte meg a Hídtechnika Kft. és várhatóan a hét végére ismét járható lesz a híd, ha azonban ez mégse jönne össze, a hét elejétől akkor is szakaszosan megindítják a forgalmat.

KÖNYVBEMUTATÓ SZEGEDEN

Közel 450 étterem részletes bemutatását és értékelését tartalmazza az az egyedülálló, 1500 színes fotóval gazdagon illusztrált, igényes kivitelezésű kötet, amely a Kárpát-medence Intézet gondozásában látott napvilágot. A könyvet Borbély Zsolt Attila jelenlétében mutatják be a szegedi Délvidék Házban pénteken.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb