Smart Szeged

Szeged nem lesz akkugyár helyszíne – de mik a tervek?

Botka László cáfol, Szijjártó Péter hallgat, de Orbán Viktor miniszterelnök ígéretei Dél-Magyarország felé mutatnak. Szeged végre megkapja azt, amire régóta vágyott? A Szeged365 csapata utánanézett hol tart most az a fejlesztési övezet, amiről elsőként még Nemesi Pál kormánybiztosként nyilatkozott nekünk.

Szeged, a napfény városa, ismét a figyelem középpontjába került, de ezúttal nem a megszokott kulturális vagy gasztronómiai kínálata miatt. A nemzetközi autóipar óriása, a BYD – amely a Tesla után a világ második legnagyobb elektromos autógyártója – tervezi első európai gyárának megnyitását, és a pletykák szerint Magyarország lehet a befutó. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint a kínai vállalat és Magyarország kapcsolata egyre szorosabbá válik, köszönhetően Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki nemrégiben látogatást tett Kínában.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK ÉS LOKÁLPATRIÓTA AGGÁLYOK

Botka László, Szeged polgármestere, a közelmúltban egy Facebook bejegyzésben tisztázta a helyzetet, kijelentve, hogy „nem lesz kínai akkugyár Szegeden”. A polgármester szerint a város egy 300 hektáros ipari park kialakításán dolgozik, amely modern, fenntartható és környezetbarát beruházásoknak adna otthont. Szijjártó Péter külügyminiszter a híresztelésekre reagálva csak annyit mondott, hogy a kormány csak akkor jelent be beruházást, ha arról megállapodás születik. Mihálffy Béla országgyűlési képviselő nem nyilatkozott az ügyben, de Orbán Viktor miniszterelnök a tegnapi azonnali kérdések órájában utalt rá, hogy a következő nagy beruházások Dél-Magyarországra érkeznek.

NEMESI PÁL: HOMOGENIZÁCIÓ UTÁN JÖHETNEK A NAGYBERUHÁZÁSOK

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Régió kormánybiztosaként, a Szeged365 kamerája előtt nyilatkozva egy évvel ezelőtt hangsúlyozta, hogy a terület homogenizálása elengedhetetlen lépés a nagyberuházások előtt. Az egykori kormánybiztos szerint a terület felkészítése, azaz annak infrastrukturális és gazdasági egységessé tétele nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Szeged vonzó célponttá váljon a jelentős gazdasági projektek számára. Nemesi Pál többször is kifejtette álláspontját: Szegednek ipari fejlesztésre van végre szüksége, de mindezt úgy kell megvalósítani, hogy az ne menjen a város zöld jövőképével szembe. A szigorú környezetvédelmi előírások betartása mellett Szeged képes lesz fenntartható módon tovább működni, de végre a várost megillető fejlődés kell, megőrizve zöld város jellegét.

SZEGED ZÖLD JÖVŐJE

A város, és direkt nem csak a városvezetést írtuk, elkötelezett amellett, hogy Szeged „zöld város” maradjon, és csak olyan beruházásokat támogasson, amelyek összhangban állnak ezzel a vízióval. Botka László polgármester azt írta egy Facebook posztban, hogy már tárgyalásokat folytatnak olyan világcégekkel, amelyek környezetbarát termékeket állítanak elő, és ezek a tárgyalások számos személyes megbeszélést foglalnak magukban, mind itthon, mind külföldön. Eddig ez egy Facebook posztot jelentett, de Mihálffy Béla országgyűlési képviselő pár hónapja már Kínából jelentkezett be, ahol Szijjártó Péter külügyminisztert kísérte el. Eddig a külső információk alapján az körvonalazódik, hogy Botka László polgármester feladja egykori álláspontját, miszerint nem kell nagyberuházás Szegedre, mert akkor csak kiszolgáltatott lesz a város. Sokan már akkor is kritizálták eme kijelentése miatt a polgármestert.

A BYD BUSZOK MÁR A VÁROSBAN SZÁLLÍTJÁK AZ UTASOKAT

Szeged városa nemrégiben üdvözölte a BYD K9UD típusú elektromos buszok érkezését, amelyek már a városi közlekedés részét képezik, hozzájárulva a zöld és fenntartható közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez. Ezek a modern járművek nemcsak a környezetbarát közlekedési megoldásokat képviselik, hanem a városi közlekedési élményt is új szintre emelik. A buszok alacsony padlósak, klimatizáltak, és halk működésükkel járulnak hozzá Szeged zöld város képéhez.

A VÁROS ÉS A KORMÁNY KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A helyi önkormányzat és a kormány közötti együttműködés kulcsfontosságú lesz a jövőbeli beruházások sikere szempontjából. A polgármesteri hivatal azt állítja évek óta kéri a segítséget, annak idején Nemesi Pál kormánybiztosként egyeztetett is Botka László polgármesterrel a fejlesztési tervekről.

KÖVETKEZTETÉS ÉS ÖSSZEGZÉS

Szeged városa, és szigorúan nem csak Szeged vezetését értjük ezalatt, továbbra is nyitott a fejlődésre és a modernizációra, de csak olyan módon, amely összhangban áll a város zöld jövőképével. A hírzárlat és a tárgyalások bizalmas természete miatt a lakosságtól türelmet kérnek, míg végleges döntés születik. A város és annak lakói izgatottan várják, hogy milyen új lehetőségek nyílnak meg a közeljövőben. Az biztos, hogy a polgármesteri kommunikációval ellentétesen a Kormány egyre több fejlesztési pénzt fordít Szegedre, maradjon is ez így, hiszen egymagában nem tud fejlődni a város. Sajnos a lakosok száma is csökken, ami hosszútávon nagyon sok kárt okozhat gyönyörű városunknak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb