Közélet

1,2 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a szegedi Szeplastnál, még napelemparkot is létrehoznak

Kiemelkedő teljesítményű, illetve jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro,- kis,- és középvállalkozások nyerhettek el támogatást a Magyar Multi Programnak köszönhetően. A szegedi székhelyű Szeplast Zrt. az európai és állami támogatásnak köszönhetően kezd nagyszabású beruházásba: a minőségellenőrző és termékfejlesztési eszközpark bővítése mellett a cég fejleszti infrastruktúráját, valamint egy naperőművet is telepít a telephelyén.

A több mint 30 éves múlttal rendelkező Szeplastot még 1992-ben alapították, a cég fő tevékenysége korábban PVC-termékek gyártása volt, de 2015 óta már kizárólag csak műanyag granulátumok készítésével foglalkoznak. Szegedi telephelyükön történik a gyártás, a termékfejlesztés, a logisztika és az értékesítés is egyaránt. A cég háromszáznál is több különböző terméket árul, egy 2022-es beszámoló szerint a cég teljesítményének több, mint 65 százaléka export. Termékeiket a legmodernebb technológiával, saját maguk fejlesztik, gyártják és értékesítik több, mint 18 országban.

NÖVELIK A GYÁRTÓI KAPACITÁST ÉS A TELEPHELY RAKTÁRKAPACITÁSÁT

Az uniós pályázatnak köszönhetően növelik a gyártói kapacitást, fejlesztik a minőségellenőrzési eszközparkjukat, de a telephely raktárkapacitásának növelése is megvalósul a pályázat keretében. Mindemellett beszerelnek egy új gyártósort is, illetve fejlesztik a cég infrastruktúráját. Egy napelempark kiépítése is tervben van a telephelyen, melynek köszönhetően nagyjából évi 700 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsátanának majd a levegőbe.

,,Egy igen izgalmas időszak elé nézünk a következő hónapokban, ugyanis egy nagyon komplex beruházás fog megvalósulni Szegeden, a Szeplast Zrt. telephelyén. Nem csak eszközbeszerzésről van szó, hanem egyéb infrastrukturális beruházások, valamint a telephely és labor fejlesztése is megvalósul. A Szeplastról fontos tudni, hogy a cég már közel 30 éve műanyag granulátumokat gyárt, viszont sok szegedi kötődésű ember fejében összemosódik a Szeplast neve a nyilászáró gyártással, annak ellenére, hogy a cég fő tevékenysége mindig is a PVC granulátum gyártás volt. A műanyag granulátum alapvetően egy előre feldolgozott alapanyag, amelyet más cégek tudnak végtermék gyártásához felhasználni. A vevők akik tőlünk vásárolják az alapanyagokat, elsősorban a környező országokból kerülnek ki” – mondta el Major István, a Szeplast Zrt. cégvezetője a projekt sajtótájékoztatóján.

EGY ÚJ TERMÉKCSALÁDOT IS LÉTREHOZNAK

A megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően hamarosan egy új termékcsaládot is piacra dobnak, amit országos szinten is Szegeden vezetnek be elsőként: ezen termékkategória gyártása a következő év elején kezdődik. A beruházás révén Magyarország gyártási kapacitása olyan műanyag granulátum termékcsoportokkal bővül, amelyek jelenleg nem állnak rendelkezésre az országban, de a környező európai régióban is egyedülállónak számítanak. A projekt kapcsán Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere is posztolt közösségi oldalára. Mint írja: ,,Ma a Szeplaszt Zrt. gyárában indítottunk útnak egy uniós támogatásból megvalósuló 1.2 milliárdos fejlesztést. A cég 30 év alatt kinőtte magát és ma már a megrendeléseik nagyobb része más Európai országokból érkezik.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb