Közélet

A NAV is kiszámolta az átlagkereseteket, eszerint tavaly havi nettó 304 ezer forintot kerestünk Szegeden

A NAV adatai szerint 2022-ben bruttó 418 ezer forint volt az átlagos havi kereset, ami kedvezményekkel együtt nettó havi 285 ezer forintot jelentett. Ez azonban alacsonyabb a KSH által számított 332,5 ezer forinthoz képest, mely a teljes állásban foglalkoztatottak adata. Mint kiderült, a legmagasabb kereset Budapesten volt, majd a főváros után a megyei jogú városok következtek.

Településtípusok szerint a legmagasabb átlagos havi nettó kereset

  • Budapesten volt (370 ezer forint),
  • ezt követik a megyei jogú városok, mint Szeged (304 ezer forint),
  • majd a városok (273 ezer forint) következtek,
  • a legalacsonyabb érték pedig a községekben volt (243 ezer forint).

Ez azt jelenti, hogy a budapesti munkavállók átlagosan 22 százalékkal keresnek többet, mint egy megyei jogú városi munkavállaló, 36 százalékkal többet, mint egy városi munkavállaló és 52 százalékkal többet, mint egy községi munkavállaló – számolgatott az adóhatóság adatai alapján a GKI Gazdaságkutató ZRT a hvg.hu szerint.

A LEGMAGASABB ÉRTÉK GOSZTOLÁN VOLT

A legmagasabb érték Gosztolán volt, ahol átlagosan 689 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, amihez egyedül Tornakápolna állt közel 667 ezer forintos értékkel. Az átlag csak ezen a két településen haladta meg a 600 ezer forintot, de ki kell emelni, mind a két település alacsony lélekszámú. A legjobb havi nettó kereset a fővárosban a II. kerületben volt (568 ezer forint), a városok közül Diósdon (436 ezer forint), a megyei jogú városok közül pedig Székesfehérváron (346 ezer forint).

VÁRMEGYÉK SZERINT IS PEST ÁLL A DOBOGÓ TETEJÉN

Vármegyék tekintetében a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 315, illetve 304 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születettek még Fejér (301 ezer forint), Komárom-Esztergom (299 ezer forint), és Vas megyében (284 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (222 ezer forint), Békés (234 ezer forint), Nógrád (239 ezer forint) illetve Somogy megyében (239 ezer forint) érték el. A statisztikák és az átlagok furcsaságát jól mutatja az is, hogy Magyarország 19 vármegyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset.

AUGUSZTUSBAN A BRUTTÓ 555 EZER FORINT VOLT

A KSH szerint 2023 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 555 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 383 500 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, míg a reálkereset 1,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb