Közélet

“Magyarországon nem fognak lövöldözni” – Pintér Sándor szerint volt példa fegyverhasználatra a szerb-magyar határon, volt, hogy az halállal végződött

„Nehéz, de eredményes éven van túl a Belügyminisztérium. Rendkívüli év volt, hisz a határaink mentén háború van, így az ukrán-orosz háború is befolyásolja az ország rendvédelmi helyzetét” – mondta Pintér Sándor a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának meghallgatásán kedden.

Pintér Sándor a bizottsági expozéjában arról beszélt, Ukrajnából 545 ezer, a háború elől menekülő ember jött Magyarországra, Románián keresztül pedig 697 ezer. De nem csak az ukrán határszakaszon, hanem a magyar-szerb határszakaszon is „rendkívüli volt” a helyzet a migráció miatt. Ide határvadász egységeket tettek, akik Pintér szerint „bizonyították a hozzájuk fűzött reményeket”.

RÖSZKÉRE JÖNNEK A BELÜGYMINISZTEREK, ITT NEM FOGNAK LÖVÖLDÖZNI A MIGRÁNSOK

November 27-én a V4-ek belügyminiszterei az osztrákkal és a némettel együtt közös értekezletet tartanak majd Röszkén a témában – jelentette be a miniszter. Erről a témáról Kósa Lajos azt mondta, „egyfajta bandák közti leszámolás történik a szerb-magyar határon”. A Telex beszámolója szerint Kósa kiemelte, hogy “a szerbeknél van nagyobb baj, nem nálunk, ott lövöldöznek, nem nálunk.” Erre Pintér azt hangsúlyozta, hogy: “itt nem is fognak.” Erre Kósa megkérdezte, hogy szerinte elegendő-e a mostani szabályozás, elég eszköz és felhatalmazás van-e a határvédő járőröknél ahhoz, hogy a határt és magukat meg tudják védeni? Pintér szerint ezek a problémák a szerb oldalon vannak, így ezek elhárítása a szerb rendőrség dolga, nem a magyaroké. A magyarok maximum csak segíteni tudnak, de “mi nem a szerb közrend- és közbiztonság őrei vagyunk”.

VOLT PÉLDA FEGYVERHASZNÁLATRA A HATÁRON

Mint kiderült, ezután arról beszélt, hogy a magyar rendőr a saját elhatározásából tudja használni a fegyverét, a szabályok betartásával – például, ha megtámadják, vagy ha erős a támadás”. Pintér szerint volt is példa fegyverhasználatra a határon, sőt, volt, hogy az halállal végződött. De a belügyminiszter szerint egy elmarasztalást sem kaptak emiatt a rendőrök, mert “mindent szabályosan csináltak”. Azt viszont nem fejtette ki, ki kit lőtt le, mikor és miért.

A MAGYAR BÖRTÖNÖK TÚLZSÚFOLTAK

Pintér Sándor szerint az illegális migráció megmutatta, hogy a magyar börtönök túlzsúfoltak, főleg az embercsempészek miatt, akik csúcsidőben 10 százalékát tették ki a raboknak. Így aztán a belügyminiszter szerint „az embercsempészek bűnügyi felderítésében rendkívül eredményesek voltak”. Időközben volt „egy konténerbörtön-akció” a túlterheltség csökkentésére, és most épp a csengeri térségben építenek egy börtönt, ahol első körben 1000 rab fér majd el, később pedig még plusz 500.

KELL A HATÁRŐRSÉG

A Mi Hazánk-os Novák Előd erre felhozta a börtönökből szabadon engedett embercsempészeket, akikről Pintér nem beszélt – Magyarországon ugyanis nagyjából 1400 embercsempészt engedtek szabadon, emiatt már a szlovák államfő is beszélni akart a magyarral, Novák Katalinnal. Ő maga a pártjával egyébként a határőrség visszaállítását szorgalmazná. Szinte teljesen ugyanezen az állásponton van a jobbikos Lukács László György is: egyrészt abban, hogy kell a határőrség. Másrészt szerinte a börtönök számaiból azt lehet látni, hogy az elmúlt időszakban 300 embercsempészt engedtek szabadon. A képviselő szerint a határvadászok száma nincs arányban az embercsempészek számával. Pintér erre úgy reagált, ő nem nagyon lát különbséget a határőrség és a határvadászok között, hiszen az utóbbiak is hivatásos állományúak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb