Közélet

Ma életbe lépett a téli kilakoltatási moratórium

Ma élesedett a téli kilakoltatási moratórium hazánkban, így Szegeden is. Ezzel kapcsolatban az Utcajogász Egyesület hívta fel a figyelmet arra, hogy tévhit, mely szerint az idős betegeket és kisgyerekes családokat nem lehet kilakoltatni. Véleményük szerint a kilakoltatási moratórium nem oldja meg a problémákat, csupán elfedi őket egy időre, a megoldást egy átfogó állami lakáspolitika jelentené.

November 15-én kezdődik a téli kilakoltatási moratórium – közölte az Utcajogász Egyesület. Azt is kiemelték, hogy a szervezet önkéntes jogászai 2023 első tíz hónapjában közel száz kilakoltatási üggyel foglalkoztak. Ez azt jelenti, hogy hetente körülbelül két ügy futott be hozzájuk. Volt, akinek csak egy kérdésére válaszoltak vagy egy felfüggesztési kérelem mintát küldtek, de olyan ügy is akadt, amellyel a szervezet az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Az ügyszám meglehetősen magas, ahogy az is, amit a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján találtak: 2023 első felében ezeregyszáz lakásügyi végrehajtás volt.

ÁTMENETI MEGOLDÁS A MORATÓRIUM

Mint kiemelték, a kilakoltatási moratórium, amely minden év november 15-én indul és április 30-án ér véget, egy-két kivételtől eltekintve, átmenetileg megvédi a bajba került embereket attól, hogy elveszítsék otthonukat. Másfelől ez sok esetben csak időhúzást jelent. Azt is hozzátették, hogy a kilakoltatásokkal kapcsolatban több tévhit él a köztudatban. Az alábbiakban ezeket a tévhiteket gyűjtötte össze az egyesület, egy-egy példával illusztrálva azokat saját praxisából. A portálon megjegyezték, hogy tévhit, mely szerint:

  • a súlyos betegséggel élő, ápolásra szoruló embereket nem lehet kilakoltatni,
  • ahogy a kisgyermekes családokat sem,
  • az is tévhit, hogy az önkormányzati lakásokat csak szociális szempontok figyelembe vételével lehet bérbe adni,
  • valamint, hogy az önkormányzatok csak nagy összegű hátralék esetén kezdeményeznek lakáskiürítési eljárást,
  • illetve, hogy a kilakoltatási eljárás során a bérlőt is mindig megkérdezi a bíróság, jogszerűen használja-e az ingatlant.

Mint kiderült tehát, a súlyos betegséggel élő, ápolásra szoruló embereket is ki lehet lakoltatni. Sőt, az is előfordul, hogy a bíróság épp a tartós betegség tényére hivatkozva utasítja el a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb