Smart Szeged

A bűzfelhő már a múlté, végre befejeződött a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja

Befejeződött Magyarország egyik legnagyobb holtága, a Gyálai Holt-Tisza szennyezett szakaszának kármentesítése Szegeden, ezzel pedig egy hosszú évek óta tartó problémát orvosoltak városunkban. A környezetvédelmi beruházás uniós támogatással, 4,5 milliárd forintból valósult meg – tájékoztatott az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG).

A 18,66 kilométer hosszú holtágat – amely belvízvédelmi, öntözési és halgazdálkodási feladatokat is ellát – a Tisza szabályozása során, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki. A holtág rossz állapotát az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése okozta túlnyomó részben az 1970-es, 1980-as években. A 2000-es években a termálvíz bevezetése rontotta a vízminőséget, egészen a tavalyi év közepéig.

A SZENNYEZÉS LEGINKÁBB A FEKETEVÍZ ELNEVEZÉSŰ RÉSZT ÉRINTETTE

A kármentesítést részletes felmérés előzte meg, több mint 600 ponton végeztek iszapmintavételt, ellenőrizték a környező talajvíz és talaj állapotát. A vizsgálatok szerint a szennyezés a holtág Feketevíz elnevezésű, majdnem 3 kilométeres szakaszára korlátozódott. A mederüledékben a határérték alatt találtak fémszennyezést, illetve lényegesen nagyobb mennyiségben policiklusos aromás szénhidrogéneket. A felszín alatti vizekben és a környező talajban azonban nem mutattak ki komolyabb szennyezést.

SZÉNHIDROGÉNBONTÓ BAKTÉRIUMOKKAL KEZELTÉK AZ ISZAPOT

A mintegy 72 ezer köbméternyi szennyezett iszap biodegradációs ártalmatlanításának pontos paramétereit egy pilot projektben határozták meg. Az iszapot szénhidrogénbontó baktériumokkal kezelték, komposztanyag és növényi töret hozzáadása mellett. A Feketevíz déli harmadát leszámítva a víz teljes leengedése nélkül termelték ki a mederüledéket. A szennyezett iszap egy részét elszállították veszélyeshulladék-kezelőhöz, a fennmaradó részt pedig a mederben tisztították meg. A projekt alatt folyamatosan monitorozták a beavatkozás környezeti hatásait, a levegő és a talajvíz minőségét. A végleges medervonalat a megtisztított iszap visszahelyezésével alakították ki.

AZ INFRASTRUKTÚRÁT IS JAVÍTOTTÁK

A környezetvédelmi beruházás eredményeként javult az ár- és belvízvédelmi biztonság, a jó ökológiai állapot elérésével pedig nőtt a biodiverzitás és a hatásterületen élő lakosság egészséges életfeltételei is javultak – áll a közleményben. Egy párhuzamosan futó, szintén uniós támogatással megvalósult, 2,528 milliárd forintos költségvetésű beruházás során javították a holtág vízgazdálkodási infrastruktúráját. A többi közt összekapcsolták a holtág korábban egymástól elválasztott szakaszait, csaknem 3 kilométeren az áramlási viszonyok javítása érdekében eltávolították a mederben felhalmozódott iszapot, bővítették és felújították vízkormányzó műveket, ezzel helyreállították a természetes folyásirányt, valamint a Hattyasi szivattyútelep átalakításával biztosították a vízpótlás lehetőségét.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI. Fotók: Sóti Gellért, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb