Smart Szeged

Befejeződött a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának fejlesztése

A gyálai Holt-Tisza rehabilitációját már évek óta nagy figyelemmel követik a szegediek, főleg a Klebelsberg-telepen és Gyálaréten élők, hiszen ők azok, akik a holtág bűzétől és a szennyezett víz látványától évtizedekig szenvedtek. Ma be is futott ezzel kapcsolatban a jó hír: befejeződött a gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási infrastruktúrájának fejlesztése, az uniós támogatással megvalósuló, több mint 2,5 milliárd forintos költségvetésű beruházás célja az élővíz jó ökológiai állapotának elérése volt.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője a projektet bemutató csütörtöki rendezvényen közölte, a Gyálai Holt-Tisza Magyarország egyik legnagyobb – 18,66 kilométeres – holtága, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki.

A HOLTÁG FIGYELMET NEM, CSAK KIZSÁKMÁNYOLÁST KAPOTT

A holtág azonban az idők során nem figyelmet, hanem kizsákmányolást kapott, a helyzet vízügyi, természetvédelmi és közegészségügyi szempontból is fenntarthatatlanná vált. Két egymáshoz kapcsolódó projekttel sikerült a Dél-Alföld egyik legrégebben húzódó vízügyi problémájára választ adni – mondta a szakember. A holtág Feketevíz elnevezésű, majdnem 3 kilométeres szakaszának állapota az elmúlt évtizedekben az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése miatt rendkívül leromlott. E terület kármentesítése egy másik, 4,5 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében valósul meg – tudatta az igazgató.

REMÉLHETŐLEG FENNMARAD A JÓ ÁLLAPOT

A holtág vízügyi infrastruktúrájának fejlesztése hosszútávon biztosítja, hogy a kármentesítés során elért jó állapot fennmaradhasson – hangsúlyozta Kozák Péter. Hozzátette: újabb fejlesztésekkel valódi turisztikai vonzerőt is nyerhet majd a holtág és környéke.

ELTÁVOLÍTOTTÁK A BŰZÖS ISZAPOT

Megyery Tamás beruházási osztályvezető elmondta, a munkálatok során összekapcsolták a holtág korábban egymástól elválasztott szakaszait, csaknem 3 kilométeren az áramlási viszonyok javítása érdekében eltávolították a mederben felhalmozódott iszapot. A parti rézsű mederbecsúszását több mint egy kilométeren cölöpsorral, illetve kőszórással akadályozták meg. Az átalakított Hattyasi szivattyúteleppel szükség esetén biztosítani tudják másodpercenként 2 köbméter víz átemelését a Tiszából a holtágba, amely a vízpótlás mellett aszályos időszakokban lehetővé teszi a környező mezőgazdasági területek öntözését.

Mindezek mellett új vízkormányzó műveket építettek, a régieket pedig felújították, ezzel helyreállították a természetes folyásirányt. A holtág több pontjára pedig vízminőségi monitoringállomásokat telepítettek és fejlesztették a vízhozammérő-állomást is. A 2,528 milliárd forintos költségvetésű beruházás kivitelezője a Békés Drén Kft. volt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb