Közélet

Aggasztó a helyzet: mintegy 7,8 milliárdos adósságot halmozott fel az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Mintegy 7,8 milliárd forintos adósságot halmozott fel a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, írta meg a Rádió 88.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden tette nyilvánossá azt az adatsort, amely intézményenként közli, hogy melyik kórház mekkora összeget kaphat számlái kiegyenlítésére. A mezőny erősen szór, van olyan intézmény, amely mindössze adósságainak 25, és olyan is, például a Szent Imre kórház, amely a kifizetetlen számláinak 95 százalékára kapott támogatást. Rásky László szerint az a kórház, amely csak a tartozásai 25 százalékára kapott fedezetet, biztosan nem tud fizetni a piaci beszállítóknak.

Rásky György, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának elmondta, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból az derül ki, hogy az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adóssága 71 százalékának a kifizetésére adott forrást a magyar állam. A tartozásokra fordítható 90 milliárd forint kifizetése után még mindig marad csaknem 36 milliárd forint adósság. Ráadásul rendkívül egyenlőtlenül oszlik el az egyes intézményeknek nyújtott adósságrendezés.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb