Mindenmás

Egy lángoló kisteherautó rakterébe zárva magukra hagytak nyolc határsértőt az embercsempészek – súlyosabb büntetést kér rájuk a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal a két embercsempésszel szemben, akik egy lángoló kisteherautó rakterébe zárva magukra hagytak nyolc határsértőt 2021 tavaszán – tájékoztatott a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség helyettes szóvivője pénteken.

Lajkó Szilvia közölte, a két ember közül a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletében és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék. Ezért őt 14 év fegyházbüntetéssel sújtotta. A nőt bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntette miatt négy évre ítélték.

BELETÖRTE A GYÚJTÁSKAPCSOLÓBA AZ INDÍTÓKULCSOT, BENT RAGADTAK A MIGRÁNSOK

Az ítélet szerint a budapesti férfi a bűnszervezet egy tagjának az Egyesült Királyságból adott utasításai alapján 2021-ben öt alkalommal vett részt összesen legalább 33 illegális határátlépő szállításában a szerbtől az osztrák határig. A szállításban társa, egy budapesti nő három alkalommal segédkezett. 2021. március 1-jén, az utolsó alkalommal a férfi és a nő Katymár-Madaras térségében nyolc illegálisan Magyarországra érkező szír állampolgárt – köztük egy kiskorút – vett fel bérelt kisteherautójába. Az M9-es autópálya közelében a gépjármű meghibásodott, a motortérből füst szivárgott, és erősebb égett szag volt érezhető.

A közelben tartózkodó rendőrjárőr a helyszínre érkezett, igazoltatta a vádlottakat, majd amikor látta a motorterében keletkező tüzet, felszólította őket a jármű elhagyására. A férfi, mielőtt kiszállt volna – annak érdekében, hogy a rendőrök ne tudják kinyitni a rakteret – beletörte a gyújtáskapcsolóba az indítókulcsot. Miután a férfi és a nő  kiszállt, a gépjármű lángba borult, a határsértők dörömbölni kezdtek, majd a már füsttel beborított gépjármű rakteréből a rendőrök segítségével sikerült kiszabadulniuk. A véletlennek köszönhető, hogy nem kaptak füstmérgezést és nem szenvedtek égési sérüléseket.

FELLEBBEZTEK, A SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA DÖNT

A fellebbviteli főügyészség mindkét elkövetővel szemben a kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta, és kérte, hogy a férfit tiltsák el a közúti járművezetéstől. A védelem az emberölés bűntette alóli felmentés, a bűnszervezetben történő elkövetés mellőzése és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb