Közélet

Döntött az Európai Tanács, zöld utat kapott Magyarország: megnyílt az uniós pénzcsap

Az Európai Tanács döntése értelmében Magyarország megkaphatja a csaknem egymilliárd euró értékű uniós támogatást. Ezzel az eredeti magyar helyreállítási tervhez 4,6 milliárd forintot kap pluszban, amelyből 3,9 milliárd euró uniós hitel, de a fennmaradó összeg vissza nem térítendő támogatás.

Magyarország ezzel az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválást segítő reformokat és beruházásokat kíván megvalósítani. Az Európai Bizottság múlt heti javaslata alapján nemcsak Magyarország, hanem 12 másik uniós tagország is módosított a helyreállítási terven.

HOZZÁJUTHATUNK AZ ELŐLEGHEZ

A tanácsi jóváhagyás azt jelenti, hogy az Orbán-kormány hamarosan és külön feltételek teljesítése nélkül hozzájuthat az előleghez, ami a pénzes boríték tartalmának 20 százaléka, vagyis 920 millió euró. A pénz fele a következő év elején érkezik Brüsszelből, míg a fennmaradó össze 2024 végén. Azonban a helyreállítási pénz nagyobb részét továbbra is zárolják. A mostani határozathoz nem kellett minden tagország beleegyezése, csupán minősített többségre volt szükség, ami bőven megvolt, ugyanis Hollandia, Észtország, Lettország és Litvánia is tartózkodott a szavazásnál – emlékeztet az Index

A döntésről Varga Mihály is beszámolt:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb