Smart Szeged

Fontos a korai felismerés és az időbeni szakszerű kezelés – fejlesztette az onkológiai eszközparkját az SZTE

A daganatos betegségek diagnosztikáját és kezelését teszi hatékonyabbá az a 800 millió forintos költségvetésű fejlesztés, amely uniós támogatással valósult meg a Szegedi Tudományegyetemen – tudtuk meg az egyetemtől pénteken.

A közlemény szerint az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja, mint a régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi intézménye az onkológia területén is széleskörű és nagy esetszámú szűrési és diagnosztikus tevékenységet folytat, és nemzetközi színvonalú onkológiai terápiás palettával rendelkezik.

GYORSABBAN JUTNAK KEZELÉSHEZ A BETEGEK

Mint tovább kiemelték, a hatékony és eredményes gyógyítás fontos sikertényezője a daganatellenes kezelés személyre szabása, és annak elindításához szükséges idő minimalizálása. A fejlesztés elemei ezt a célt szolgálták: megerősítve a diagnosztikai kapacitást, lerövidítve a személyre szabott kezelések előkészítéséhez, majd magához a terápiához szükséges időt, ezáltal növelve az ellátható páciensek számát is, amire a statisztikai adatok és a valós tapasztalatok alapján egyaránt egyre nagyobb szükség van.

“Örülök, hogy ezt a projektünket is sikeresen le tudjuk zárni. Nagyon nehezen, de maximális összeggel sikerült ugyanis elnyernünk ezt a pályázatot annak idején, amiből azt gondolom, hogy egy olyan fejlesztés valósut meg, olyan eszközöket sikerült beszerezni, ami hiánypótló nemcsak az onkológia területén, hanem egyéb, klinikai kutatásokban is hasznos lesz” – emelte ki Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a projektzárón.

PARADIGMAVÁLTÁS AZ ONKOLÓGIÁBAN

Hasonlóan fontos pillére a daganatos halálozás csökkentésének a korai felismerés és az időbeni szakszerű kezelés, melynek legfontosabb hátterét a régióban az SZTE diagnosztikai és terápiás egységei szolgáltatják. Az elmúlt években az onkológiában paradigmaváltás történt: előtérbe kerültek az uniformizált terápiákkal szemben a személyre szabott kezelések. A páciens számára optimalizált eljárások kialakításához nélkülözhetetlen multidiszciplináris megközelítéshez az egyetemek jelentik az alkalmas hátteret, mind a molekuláris és képi diagnosztika – várhatóan már a közeli jövőben mesterséges intelligencia támogatással -, mind a speciális gyógyszeres és sugárterápiás kezelések terén.

A legtöbb daganat esetén már elérhetők olyan gyógyszerek, melyek célzott kezelésként csak adott molekuláris genetikai eltérés esetén alkalmazhatók, ilyenkor viszont a standard kezelésekhez viszonyítva jóval hatékonyabbak. A fejlesztés részeként korszerű, az egyes daganatok kialakulásához vezető genetikai eltérések hátterének feltárására alkalmas szekvenáló készülékeket állítottak üzembe.

BŐVÜLT AZ ONKOKARDIOLÓGIAI ÉS SUGÁRTERÁPIÁS ESZKÖZPARK IS

Bővítették az egyetem onkoradiológiai és sugárterápiás eszközparkját is. A megfelelő terápia kialakítása elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül. Az SZTE-n évente megközelítőleg 1500 esetben végeznek valamilyen képalkotó eljárással – jellemzően ultrahang- vagy CT-vezérléssel – mintavételt.

A sugárterápiás ellátás kíméletesebb, jobb minőségű megvalósítását segíti az a fejlesztés, amely a légzés során elmozduló, így a nagy energiájú sugárzás útjába kerülő egészséges szövetek védelmét teszi lehetővé. Egy másik szoftveres megoldás pedig nagyobb betegbiztonsághoz vezet a betegazonosítók és terápiás adatok digitális összekapcsolásával az orvosinformatikai rendszereken belül.

KORSZERŰ VIZSGÁLATOK SZEGEDEN

“A harmadik fejlesztési terület a vastagbél vizsgálat a gyomor-bélrendszeri daganatszűrés céljából. A népegészségügyi vastagbélszűrés a hazánkban bevezetett metodika szerint, két lépcsőben valósul meg, amelynek második lépcsőjében az elsőként székletvér teszttel kiemelt pácienseknél a szűréses kolonoszkópia történik meg. Alapelvként elmondható, hogy minden endoszkópos helyen magas tudású endoszkópos tornyoknak, monitoroknak és endoszkópoknak kell rendelkezésre állnia, melyek alkalmasak a teljes tápcsatorna áttekintésére. Ez az előttünk álló időszakban már nem okoz gondot, hiszen az eszközök rendelkezésünkre állnak” – emelte ki Prof. Dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikájának vezetője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb