Közélet

Összefutott Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor – higgadtan, de vitatkozott egymással a két vezető (videóval)

Teleszaladt a TikTok arról, ahogy Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor társalog egymással Argentínában. Miután sokan meglepődtek ezen a jeleneten – hiszen a két vezető eddig nem arról volt híres, hogy kellemesen elcseverészett-, így az ukrán elnök az X-en tett közzé egy bejegyzést a hétvégi Buenos Aires-i útjáról, ahol Orbán Viktorral együtt részt vett Javier Milei új argentin elnök beiktatásán.

Az ukrán elnök legújabb videójában úgy fogalmazott: lényegre törő, mellébeszélés nélküli egyeztetést folytattak Orbán Viktorral Argentínában, amelynek középpontjában az európai ügyek álltak. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke erről azt mondta, hogy Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Az esetről több videó is felkerült az X-re, valamint a TikTokra, ezeken látható, hogy bár higgadtan, de vitatkozott egymással a két vezető. 

@bucsin77 #zelenszkij #ukrajna #zelensky #ukrán #argentina #orban #orbanviktor #eu #fyp ♬ eredeti hang – Bucsin

FESZÜLT VISZONY

Miután Volodimir Zelenszkijt 2019-ben elnökké választották, a két vezető csak rövid ideig találkozott egymással. Az ukrán elnök teljes körű találkozót ajánlott fel a magyar kormányfőnek, de erre nem került sor, pedig Kijev az esetleges találkozót lehetőségnek tekintette arra, hogy új lapot nyisson a két állam kapcsolatában. Az orosz invázió kezdete után a Kijev és Budapest közötti, amúgy is feszült viszony tovább romlott. Orbán Viktor többször kijelentette, hogy nem hisz Ukrajna győzelmében – emlékeztet az Index.

Idén februárban Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának keretében rövid beszélgetést folytatott, az ukrán elnök meghívta a magyar kormányfőt, hogy látogasson el Kijevbe, de eredménytelenül. A mostani találkozóra annak hátterében került sor, hogy Orbán Viktor nem kívánja támogatni a december 14–15-i brüsszeli EU-csúcstalálkozó döntését az európai uniós csatlakozásról szóló ukrán tárgyalások megkezdéséről és Kijev további pénzügyi és katonai támogatásáról. Így érhető, hogy kissé feszült a hangulat kettejük között és meglepő, hogy mégiscsak váltottak egy-két szót egymással.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb