Közélet

Nagy Márton a Continental vezetőségével tárgyalt, csoportos létszámleépítésre a mai napig nem került sor

A gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn tárgyalt a Continental Automotive Hungary Kft. vezetőségével az elmúlt hetekben terjedni kezdő hírekről, miszerint a makói gumigyárból elküldik a magyar dolgozókat. Csoportos létszámleépítésre egyelőre nem került sor, Nagy Márton pedig közölte, hogy Magyarországon a munkahelyek elsősorban a magyarokat illetik meg – írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a hivatalában fogadta a Continental Automotive Hungary Kft. vezetőségét, köztük Keszte Róbert ügyvezetőt. A felek a megbeszélésen áttekintették a gazdaságban azonosítható stratégiai jelentőségű folyamatokat, különös tekintettel a járműiparra, valamint kitértek a Continental kapcsán az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírekre is.

MAGYARORSZÁG A MAGYAROKÉ

A miniszter a találkozón megerősítette, hogy a kormány elkötelezett a családok és munkahelyek megvédése, továbbá a foglalkoztatás további növelése mellett. “Magyarország a magyaroké, és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Ezt szolgálja az idegenrendészeti törvény szigorítása is. A vállalkozásoknak így minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak mást, ha nincs magyar jelentkező” – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

A MAI NAPIG NEM KERÜLT SOR LEÉPÍTÉSRE MAKÓN

A cég ügyvezetője, Keszte Róbert elmondta, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a Continental makói gumigyár dolgozóit érintő csoportos létszámleépítésre a mai napig nem került sor. Kiemelte azonban, hogy a létszámcsökkentés a munkaerő-kölcsönzéssel kötött szerződések megszűnését, a határozott idejű szerződések lejáratát, a nyugdíjkorhatár elérését érinti. A Continental a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújt a távozó dolgozóknak. Megerősítette, hogy a Continental elkötelezett a törvényi előírások betartása, valamint a magyar munkaerő alkalmazása mellett, ezért támogatja a külföldi munkavállalók alkalmazásának szigorításáról szóló jogszabály-módosításokat is.

A Continental csoport Magyarországon egy mesterségesintelligencia-fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, valamint egy regionális gumiabroncs-kereskedelmi központtal van jelen 12 helyszínen, ahol a vállalat közel 8000 munkatársat foglalkoztat. A Makón is termelő, a Continental csoportba tartozó ContiTech Fluid Kft. több mint 1200 főt alkalmaz, 2022-ben pedig több mint 200 fős létszámbővítést hajtott végre, az árbevétele meghaladja a 60 milliárd forintot – írja a VG.

A hamis hírverések elkerülése érdekében a felek megállapodtak abban, hogy a minisztérium és a Continental csoport közötti kapcsolattartás és együttműködés a jövőben is folyamatos marad.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb