Közélet

Orbán Viktor kiment a teremből, a többi miniszterelnök pedig megszavazta Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését

Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – írja X-oldalán közzétett közleményében Charles Michel, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Annak ellenére, hogy az EU-csúcs előtt Orbán Viktor azt ígérte, meg fogja vétózni, hogy az Európai Unió megkezdje Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat, a magyar kormányfő végül vétó helyett egyszerűen kivonult a teremből, amikor a tagállamok állam- és kormányfői erről szavaztak, írta meg az Index.

Ezenkívül Michel azt is bejelentette, hogy az Európai Tanács úgy határozott, hogy megadja a tagjelölti státuszt Georgiának, míg Bosznia-Hercegovinának abban az esetben, ha eléri a tagsági kritériumoknak megfelelő szükséges szintet. Mint az ET-elnök rövid közleményét zárja, a döntés szerinte “A remény egyértelmű jele népük és kontinensünk számára”.

VÉTÓ HELYETT KIVONULÁS

A döntés annak fényében meglepő, hogy az egész csúcs előtt – és a csúcs kezdetén is – a magyar miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy szerinte vitát kell folytatni a csatlakozási eljárás megkezdéséről, és szerinte a magyar és az uniós érdekkel is ütközik, ha megkezdik Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat. A magyar miniszterelnök még a nap elején úgy fogalmazott, hogy a bővítés nem elméleti kérdés, hanem érdemeken alapul, emellett kijelentette, hogy a magyar kormány hét előfeltételt fogalmazott meg a csatlakozási tárgyalás megkezdéséhez, azonban azzal érvelt a magyar vétó mellett, hogy ebből még az Európai Bizottság szerint is három nem teljesült.

Ennek ellenére egy uniós hivatalnok azt mondta, „az Európai Tanács határozatot hozott ebben a kérdésben, amelyet az Európai Tanács egyetlen tagja sem ellenzett”.

Ugyanakkor a döntés annak köszönhető, hogy amikor a tagállamok erről döntöttek, Orbán Viktor inkább kivonult a teremből. Így Magyarország technikailag nem vett részt a szavazáson, azonban mivel egyhangú döntés kell, ezért tartózkodhatni sem tartózkodhatott.

ORBÁN VIKTOR KÖZÖSSÉGI OLDALÁN INDOKOLTA TÁVOLMARADÁSÁT

Később a magyar kormányfő közösségi oldalán fejtette ki, miért maradt távol a döntéstől. A mindössze 51 másodperces videóban továbbra is amellett érvelt, hogy szerinte Ukrajna nem felkészült az uniós tagságra. Szerinte a jelenlegi helyzetben „teljesen értelmetlen és irracionális” megkezdeni a tárgyalásokat, és továbbra is fenntartja álláspontját. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb