Mindenmás

Végéhez érkezett az alapkiképzés, esküt tettek a Lynx zászlóalj vásárhelyi katonái (videóval)

Az „Embert a vasra!” kampány hívószavára október végén vonultak be a fiatalok alapkiképzésre, hogy majd a páncélozott gyalogdandár Lynx páncélos csapatszállító harcjárművekkel ellátott, gránátos zászlóalj katonáivá váljanak. Az alapkiképzés legmagasztosabb pillanatához érkezett a hatvankilenc közkatona: felesküdtek a haza szolgálatára pénteken, a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár laktanyájában – közölte a Honvédség hivatalos oldalán.

Az ünnepélyes eskütételen az MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar szólaltatta meg a Himnusz és a Szózat dallamait, a felesküdött katonákat pedig Alácsi Ervin alezredes, katolikus tábori lelkész áldotta meg. A Zrínyi Miklós laktanya alakulóterén az ünnepélyes eskütétel előmondója Sümegi Máté Tamás közkatona volt, aki elárulta: 150 százalékot igyekezett nyújtani a kiképzés során és hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy bajtársai előtt mondhatta az egész életét meghatározó katonai eskü szövegét – számolt be róla a Honvédség hivatalos oldalán.

SZERETTEIK JELENLÉTÉBEN TETTÉK LE AZ ESKÜT

A katonák a hozzátartozóik és szeretteik jelenlétében tettek esküt. A Lynx típusú, páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóalj honvédjei egy olyan csúcstechnikával fognak dolgozni, amelyből 2029-ig 218 kerül a honvédség állományába, ebből az első 46 a Rheinmetall németországi gyárában készül, a további 172 már a magyarországi gyárból kerül ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb