Közélet

Eldőlt: januártól nem lehet hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a szegedi boltokban

Jövőre már nem lehet hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A szállodák és éttermek szövetségénél örülnek, mert jövőre az élelmiszerüzletekkel már nem kell versenyezniük a SZÉP-kártyás pénzekért. A DK szerint a kormány a kispénzűeket veszélyezteti.

Január elsejétől újra csak meleg ételre, szállásra és szabadidős szolgáltatásokra lehet majd költeni a kártyákról. A kormány augusztus elejétől december 31-ig tette lehetővé, hogy – a nagyon magas infláció miatt – hideg élelmiszerre is költhessenek az emberek a kártyájukról.

A SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK ÖRÜLNEK

2023 az inflációcsökkentés éve, 2024 pedig a gazdasági növekedésé – ezzel magyarázta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az RTL Híradónak, hogy miért nem hosszabbítják meg az intézkedést. A szállodák és éttermek szövetségénél örülnek a döntésnek, mert jövőre az élelmiszerüzletekkel már nem kell versenyezniük a SZÉP-kártyás pénzekért. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint viszont ezzel a lépéssel a kormány veszélybe sodorja azokat, akik éppen csak megélnek a fizetésükből – derül ki a riportból.

21 MILLIÁRDOT HAGYTAK AZ ÉLELMISZERBOLTOKBAN AZ EMBEREK

Friss adatok szerint egyébként idén augusztus és november között 26 milliárd forinttal többet költöttek a SZÉP-kártyabirtokosok, amelyből 21 milliárd forintot hagytak az élelmiszerboltokban, vagyis az OTP Bank adatai szerint ez a lehetőség nem ment a többi költési forma rovására, hiszen még ezen felül is bővült 5 milliárd forinttal a SZÉP-kártya forgalma augusztus óta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb