Szegedi Arcok

Nagyon menő Radnótisnak lenni: összetartó, inspiráló közösség, ahol valóra válhatnak a diákok álmai, az iskola 125. évfordulójára megjelent az intézmény gyönyörű emlékkönyve

Amikor az ember egy zongoradarabot megtanul, az még csak az első lépés, hogy kotta nélkül el tudja játszani, utána ki kell színezni ezt a darabot. Hasonlóan, ha egy diák megkezdi tanulmányait a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, a pedagógusok, diáktársak segítségével meg kell találnia önmagában ezeket a színeket, hogy kiteljesedhessen azokon a tudományterületeken, amelyek közel állnak hozzá. Ezek a színek, élmények, meghatározó pillanatok elevenednek meg az iskola fennállásának 125. évfordulója alkalmából kiadott gyönyörű emlékkönyvben, mely nem hiányozhat egy Radnótis diák, öreg diák, vagy pedagógus polcáról sem. Az iskola értékeiről, a frissen elkészült emlékkönyvről, az intézmény vezetőjével, Dr. Nagy Anettel beszélgettünk.  

AZ EGÉSZ 2023-AS ÉV KÖZÉPPONTJÁBAN A 125. ÉVFORDULÓ ÁLL

A nagy múltra visszatekintő intézményt 1898-ban alapították. Magyar Királyi Állami Főgimnázium elnevezéssel kezdte meg működését. 2023 teljes éve az emlékezésről szólt, az iskola különböző programokkal ünnepelte 125. fennállásuknak évfordulóját:

  • volt 125 kilométeres váltófutás verseny,
  • versmondó verseny, ahol az egyik kötelező vers Radnóti Himnusz a békéről című költeménye volt,
  • a tanári kar elment és megkoszorúzta a bori és abdai Radnóti emlékhelyeket, 
  • videós műfordító pályázatot is hirdettek a Radnótis gyerekeknek,
  • valamint a diákoknak egy-egy kiválasztott Radnóti vers hangulatát tükrözve kellett berendeznie osztálytermüket.

KEDDEN BEMUTATTÁK AZ ELKÉSZÜLT, ÚJ EMLÉKKÖNYVET

Az ünnepi eseményeken túl decemberben elkészült az iskola múltját és jelenét bemutató emlékkönyv is, melyet ünnepélyes keretek között kedden mutattak be. „Mindenképpen szerettünk volna egy írásos kiadványt, egy emlékkönyvet, ami az elmúlt 125 év előtt tiszteleg. Mivel azonban a 100. évfordulóra, a centenáriumra egy nagyon alapos kutatómunkával, nagyon sok kollega segítségével elkészült egy könyv, úgy gondoltuk, hogy a mostani évfordulóra megjelenő kiadványban az elmúlt 25 évre koncentrálnánk, hogy mik azok az értékeink, amelyekben egy kicsit más a Radnóti, mint egy átlagos iskola” – mondta el az igazgatónő. Hozzátette, ebben az új emlékkönyvben 46 kollega mutatja meg, hogy mik azok a plusz dolgok, amitől az iskola színesebbé válik. „Ezeket az értékeket, a közösségépítéssel, a tehetséggondozással kapcsolatos tevékenységeket foglaltuk egybe, sok-sok kisebb írás segítségével” – árulta el Dr. Nagy Anett.  

MINDENKIHEZ SZÓL, AKIBEN RADNÓTIS SZÍV DOBOG

A kötet mindenkinek szól, aki valamikor, valamilyen módon kötődött a Radnóti Miklós Gimnáziumhoz. Öreg diákokhoz, régi oktatókhoz, családjaikhoz, akik átélték a Radnótis éveket, s a kötet által láthatják, hogy az idő múltával hogyan alakul, változik, fejlődik az intézmény. „Közben az alap mindig változatlan, ami három fontos alappilléren nyugszik. Az egyik, hogy mint minden gimnáziumnak, az a célunk, hogy egy nagyon széles általános műveltséget adjon az iskola. A másik fontos pillér, hogy a négy év alatt derüljön ki, hogy az az adott diák miben jó. Ebben testesedik meg a 21. századi iskola, hogy nagy hangsúlyt fektetünk az egyénre, hogy találja meg azt a területet, melyben kiemelkedőt tud nyújtani. A harmadik pillér, a végső cél, hogyha a diák már megtalálta ezt a területet, jusson is be arra az egyetemre, arra a szakra, amire ő szeretne, hogy az álmait meg tudja valósítani” – mondta el az igazgatónő.

INSPIRÁLÓ KÖZÖSSÉG, EGY ÖRÖKKÉ ÖSSZETARTÓ KAPOCS

Mint az igazgatónő elárulta, ő maga is Radnótis kisdiák volt. „Számomra azt az üzenetet hordozta az iskola, ami egyébként a jelmondatunk is, hogy a tudás a legfőbb érték. Itt mindenki a közös célért egy irányba dolgozik, vagyis azért, hogy a diákok kiteljesedhessenek, megtalálhassák azt a közösséget, ahol egymást segítve előbbre juthatnak” – mondta el. Hozzátette, soha nem felejti el azt a nagyszerű közösséget, melynek diákként része volt, hogy hasonló gondolkodású, hasonló értékrendet képviselő fiatalok körében tölthette a gimnáziumi éveit. Ez a kapocs pedig az érettségi megszerzésével nem múlik el, a Radnótisokat összeköti az a négy év, amit az intézményben töltöttek, kerüljenek az életben bárhova pályafutásuk során. „Nagyon szerettem a sportnapokat, a tudományos műhelyeket, de szép emlékeim vannak az osztálykirándulásokról, a közös túrázásokról is” – idézte fel az igazgatónő.

A GYEREKEK SZERETNEK IDE JÁRNI

Elárulta, intézményvezetőként is sok kedves pillanatot őriz az iskoláról. „Számomra nagyon jó érzés, amikor délutánonként az órákat követően kinézek az udvarra, s azt látom, hogy a gyerekek beszélgetnek, kosaraznak, a padokon ücsörögnek barátaikkal. Ez nekem azt jelzi, hogy a gyerekek szeretnek idejárni, és jól érzik magukat egymás társaságában” – mondta el Dr. Nagy Anett.

FANTASZTIKUS EREDMÉNYEKKEL BÜSZKÉLKEDHETNEK A RADNÓTIS DIÁKOK

A diákok pedig nemcsak jól érzik magukat a Radnótiban, hanem szép eredményeikkel is öregbítik iskolájuk hírnevét. Matematikából például az országban a második legjobb eredménnyel érettségiznek a gyerekek emelt szinten, biológiából pedig az országban a legjobb átlageredménnyel rendelkeznek a Radnótisok. Mint az igazgatónő beavatott, a legfontosabb adat azonban, ami árulkodik egy gimnázium renoméjáról hogy a diákok bekerülnek-e azokra a felsőoktatási helyekre, melyeket elsőként jelöltek meg. „Például tavaly, a speciális matematika tagozatú osztályban minden egyes diák az általa első helyen megjelölt helyre jutott be, illetve összességében a gyerekek 93%-áról elmondható ez. Úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb a diák és a szülő számára is, hiszen valóra vált, amit kitűztek célul.”

Fotókat köszönjük Dr. Nagy Anett intézményvezetőnek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb