Smart Szeged

Szeged került a gazdasági híroldalak címoldalaira! Mutatjuk kik írtak Hongkongtól Londonig rólunk!

Szeged a nemzetközi figyelem középpontjába került, amint a világ jelentős hírportáljai, Kínától Nagy Britanniáig, egybehangzóan számoltak be a város legújabb, ígéretes fejlesztéséről. A Financial Times, South China Morning Post, Europe Auto News, Market Screener és a Reuters is megemlékezett arról, hogy a BYD, Kína egyik vezető elektromos járműgyártója, hamarosan bejelent egy új, több milliárd eurós beruházást Szeged térségében​​​​​​​​​​. Sőt Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette tegnap a nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy lesz Dél-Magyarországon is elég munkaerő a jelentős beruházások után.

Ez a nemzetközi érdeklődés nemcsak a város gazdasági kilátásait emeli ki, hanem Szegedet mint a technológiai innováció és a zöld átalakulás egyik európai központját is bemutatja. A BYD beruházás híre bejárta a világot, így Szeged neve szorosan összefonódik a jövőorientált, fenntartható technológiák és a zöld gazdaság fejlődésével. A Kormány több hónapja számolt be arról, hogy jelentős beruházás érkezhet a régióba, majd mi is írtunk róla elsőként: a BYD érkezhet Szegedre. Városunk, mely eddig is büszkélkedhetett élénk tudományos és oktatási élettel, most egy újabb, világszerte figyelemmel kísért fejezethez érkezik történetében. VÉGRE!

Nyáron még arról számoltunk be, hogy a BYD elektromos buszai megérkeztek Szegedre. Akkor városunkba látogatott László Kenner, a BYD közép-kelet-európai értékesítési vezetője is. A képen “Lájk” jelet mutatva Ő látható.

László Kenner (BYD) és Kiss Balázs (Szeged365)

Ez a beruházás nem csupán a város gazdaságát lendítheti meg, hanem előremutató változást hozhat a helyi munkaerőpiacra is, új munkahelyeket teremtve a magasan képzett mérnökök és technikusok számára. Szeged, mely már ismert élénk tudományos és oktatási központjaként, így egy újabb lépést tehet a jövőorientált, innovatív városok sorába lépve.

BOTKA LÁSZLÓ BELÁTTA: TÉVEDETT

Botka László több alkalommal is kijelentette az előző években, hogy Szeged csak és kizárólag a tudományos központ, tudásiparra épít, a hagyományos ipar nem kell. Szerencsére úgy néz ki tévedését belátta, hiszen arról írt az oldalán több héttel ezelőtt, hogy mennyire fontos az elektromos autózás, mennyire fontos Szeged város levegőjének tisztasága. Ezzel kvázi kezdte előkészíteni a terepet Szeged és Közép-Európa, de lehet egész Európa elektromos autógyártásának legnagyobb beruházására… illetve a közhangulatot kezdte hangolni, mert a Kormány menedzseli ezt a gigantikus beruházást. Szeged a Kormánytól pár hónapja kapott több tíz milliárd forintot is, hogy az épülő gyár területét vásárolja fel, és homogenizálja. 8,6 milliárd forintot fizetett pl. Szeged önkormányzata több olyan ingatlanért, ami a Csányi Sándorhoz tartozó Pick Szeged Szalámigyár Zrt.-é.

A város lakói és vezetői egyaránt optimistán tekintenek a jövőbe, hiszen a BYD beruházása hozzájárulhat Szeged zöld átalakulásához, tovább erősítve a város környezettudatos és fenntartható fejlődését. A projekt nem csak a helyi közösség számára ígér előnyöket, hanem országos és nemzetközi szinten is fontos lépés lehet Magyarország elektromobilitásban és a zöld technológiákban betöltött szerepének erősítésére.

Egy ilyen jelentős beruházás hírével Szeged ismét bizonyítja, hogy a Kormánnyal tud együttműködni, 21 milliárdot elfogadni és abból előkészíteni a terepet az új gyárnak. Dinamikus fejlődés és a modernizáció városa lesz végre ténylegesen Szeged a Kormány által menedzselt beruházás után. A BYD döntése, hogy a napfény városát választja első európai gyártóbázisának helyszínéül, nem csak gazdasági, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen újra megerősíti Szeged stratégiai helyzetét és az itt rejlő potenciált végre a Kormány is elkezdi használni. Sőt nem túlzás kijelenteni: a projekt megvalósulásával a város egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy központi szerepet töltsön be Európa zöld jövőképében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb