Mindenmás

Több mint 100 éves angol porcelántárgyak kerültek elő egy kiszombori emésztőből

Angol porcelántárgyak kerültek elő egy kiszombori emésztőből. Mint kiderült, a tulajdonossal együtt helybeli önkéntesek kutatnak a Csongrád-Csanád vármegyei kiszombori Rónay Tibor-kúria környékén, és munkájukat már muzeológus, történész-régész, művésztanár is segíti – derül ki a Rónay Tibor-kúria titkai nevű Facebook-csoport legutóbbi bejegyzéséből.

A poszt szerint véletlenül felfedeztek az udvaron egy omlás nyomán egy üreget, amely minden bizonnyal derítő volt. A több mint három méter mélyről az önkéntesek 50 ládányi üveg- és kerámiatöredéket hoztak föl és tisztítottak meg. A darabok összeillesztésében Pál László, a szegedi Móra Ferenc Múzeum restaurátora segített, most pedig a reataurált tárgyakat kézbe lehetett venni. 

ANGLIÁBAN KÉSZÜLTEK A TÁRGYAK

Kiderült, hogy a Rónay család által használt étkészlet az angliai John Davenport üzemében készült, 1785 és 1887 között. A kiszomboriak egy angol aukciós oldalon találtak egy ugyanolyan tányért, és annak gyártási idejét  1830 és 40 közé tették. A tárgyakat kiállításon tervezik bemutatni – írja a Magyar Narancs

“És lássatok csodát, több mint 100 év után, az emésztőből darabokban felhozott angol porcelántárgyak új életre keltek, és eredeti állapotukban ragyognak. Ezek ténylegesen a Rónay család által használt tárgyak, amelyeket az 1785-1887 közötti években gyártottak Angliában, John Davenport üzemében. Nagyon nehéz bármit is írni, talán később szakértőt kérünk fel rá” – emelték ki a posztban.

A KÚRIA MAGA 1854-55-BEN ÉPÜLT

A kúria maga 1854-55-ben épült, de építtetője, Rónay József egy héttel a nősülése után szívinfarktusban meghalt, és a ház hosszabb időre üresen maradt.1945-ben oda költözött a rendőrörs, 1949-től pedig ez volt a tsz-iroda. A helyi védelem alatt álló házat három éve vette meg Csanádi Ferenc vállalkozó, aki a helyi múlt iránt fogékony barátaival először a padlást nézte át, amely szintén tele volt izgalmas holmikkal, régi iratokkal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb