Mindenmás

Békés, boldog karácsonyt, Szeged365 Family! Fehér karácsony helyett tavaszias időjárás és erős szél lesz ma Szegeden, itt az ünnepi Napi pakk

Meseszép napra ébredtünk, indul az adventi időszak utolsó felvonása, érkezik Jézus születésének előestéje, vagy ahogy 10-ből 10 szegedi nevezi: a Szenteste. Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni, hogy idén is velünk pörögtetek, a rengeteg beküldött fotót, témaötletet, reakciót és megannyi olvasói tudósítást, egy szóval: mindent. Hozzuk Nektek az ünnepi Napi pakkot benne minden fontos infóval az elkövetkező három napot illetően, legyen gyönyörű, szeretettel teli a reggeletek!

Kezdjük a legfontosabbal: Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánunk Nektek! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!

MAI NÉVNAPOSOK

Mondanunk sem kell, de ma van Ádám és Éva névnapja, de rajtuk kívül ünnepelnek még

  • a Noémi,
  • az Ervin,
  • a Hermina,
  • az Adél,
  • és a Noé nevű Szeged365 olvasók is.

A karácsony (latinul: Nativitatis Domini, Natalis Domini, „az Úr születése”) a kereszténység második legnagyobb ünnepe, teológiailag a húsvét után a legnagyobb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert. Talán azért esett erre a választás, mert egyes keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, azaz a húsvét, illetve fogantatása az év azonos napján, március 25-én történt, vagy azért, mert ekkor van a téli napforduló a Föld északi féltekéjén, illetve a korai keresztények ezen a napon a kötelező Mithrász- és Sol Invictus-ünnep helyett Jézus születését ünnepelték. Ez a keresztény ünnep az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 94 éve született Klapka “Vámház körút 9” György vállalkozó, táncos, koreográfus. Pályafutását 1948-ban a Royal Varieté szólótáncosaként kezdte, majd a Budai Parkszínpadon, a Béke Szállóban, a Tarka Színpadon és a tv-ben is szerepelt. Kevesen tudják róla, de 1969-ben halálra ítélték az NDK-ban, mert keletnémeteket szöktetett át a határon. Megúszta, sőt, később balettiskolát, lemezvállalatot, zálogházat, továbbá arany és drágakő-nagykereskedést alapított.
  • Un, dos, tres un pasito pa’delante, Maria, 51 éve született Ricky Martin.
  • 49 éves ma Stephenie Meyer, a Twilight (Alkonyat) írónője

NEM LESZ FEHÉR KARÁCSONYUNK, HELYETTI INKÁBB TAVASZIAS LESZ AZ IDŐJÁRÁS

Azt már korábban is tudtuk, hogy idén sem lesz fehér karácsonyunk Szegeden, de most kiderült, hogy kimondottan enyhe lesz a vasárnap: javarészt felhős időnk lesz, 12 fok körüli időjárás várható.

Vasárnap a felhős időben elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor Szegeden is, északon, északkeleten reggel még havas eső, hó hullhat. Többfelé élénk, az északi tájakon erős, néhol viharos lesz a nyugati szél. A csúcshőmérséklet 5 és 13 fok között alakulhat.

SZEGED365 KISOKOS: MINDEN, AMIT TUDNI AKARTÁL A KÖVETKEZŐ HÁROM NAPRÓL

Kisokosunkban összeszedtük nektek, hogy mire számíthattok, ha az utolsó pillanatban lenne szükséges beszerezni még valamit az ünnepi asztalra, illetve hogyan alakul a közösségi közlekedés, a posta és a gyógyszertárak nyitvatartása az ünnepekben.

ÍGY KÖZLEKEDHETÜNK AZ ÜNNEPEKBEN SZEGEDEN

  • a MÁV-Start vonatai december 24-én a szombatra, december 25-én az ünnepnapra, december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek majd.
  • A Volánbusznál december 22-én és 23-án a tanítási szünetes munkanapon érvényes menetrend szerint, december 24-én a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. Karácsonytól újévig számos járat nem közlekedik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb