Szegedi Arcok

Milliós díjtartozásról kapott értesítést 35 szegedi nyugdíjas – volt, akit a mentő vitt el, miután megkapták a levelet

Továbbra is áll a bál az egyik szegedi nyugdíjas lakóparkban. Korábban már megírtuk, hogy piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, azonban egy év után is akadnak gondok. Most milliós díjtartozásról kapott levelet 35 szegedi nyugdíjas – tudta meg a Magyar Narancs.

Mint kiderült, most jött rá a szegedi Gesztenyeliget nyugdíjas lakócentrum épületének üzemeltetője, hogy rossz az a táblázat, amely alapján a lakók díját számolják ki évek óta. A cég szerint kevesebbet fizettek az érintettek, mint amennyit kellett volna. Ezzel a hírrel december 19-én szembesültek az érintett nyugdíjasok, az üzemeltető Pax et Vita Kft. ügyvezetőjének, Bartha Lászlónak a leveléből.

“FIZETÉSI HIÁNYOK KELETKEZTEK”

A levélben Bartha a lakócentrum üzemeltetőjeként, és a tulajdonosi kör megbízott képviselőjeként többek közt azt írta, hogy 2019 novemberében az akkori üzemeltető és a lakók megállapodtak az alapszolgáltatási díjak és a többi fizetnivaló összegéről, és arról is, hogy minden évben januártól az inflációval emelik a díjakat. 

„Független, külső szakértők vizsgálatával kiderült, hogy az inflációval való emelés alkalmazása nem a megfelelő módon történt. Mindezek következtében 2020 és 2023 között fizetési hiányok keletkeztek” – állapítja meg az ügyvezető. Hozzáteszi, a hiányok miatt – a megfelelő működés érdekében – a 2024-es alapszolgáltatási díjakat is a vártnál jobban kell emelni. Aki a fizetési hiányt egy összegben törleszti, 20 százalékos kedvezményt kap, de lehet kérni 24 vagy 36 hónapos, esetleg egyéni részletfizetési ütemezést – írja a Magyar Narancs az ügyről.

Mint kiderült, azt is leírja az ügyvezető, hogy a háziorvosi rendelés és az igazgatás költségét is be kell építeni az alapszolgáltatási díjba 2024-től, de „az újonnan megállapított alapszolgáltatás összege nem egyszeri lépésben, hanem önök számára kedvezőbben, több szakaszban érné el a számszakilag megállapított díjat” – áll a levélben.

A KÖZÖS KÉPVISELŐ MAJDNEM EGYMILLIÓVAL TARTOZIK AZ ÚJ SZÁMÍTÁS SZERINT

A közös képviselő például a Pax et Vita kimutatása szerint a 2020-tól 2024-ig terjedő időszakból 978 ezer 12 forinttal tartozik még, és 2024-től közel 100 százalékkal emelkedik a fizetnivalója. Szebenyi azt mondta, mind a 35 lakó kapott ilyen levelet.

Vannak, akiknél a Pax et Vita által kimutatott elmaradás összege jóval nagyobb az övénél, mert a lakások nem egyformák. Sorstársai elkeseredtek, volt, akit a mentő vitt el, annyira megviselte az értesítés.

Szebenyi Gábornak korábban is volt vitája a ház működtetőjével, mivel az az álláspontja, hogy a lakók jogosultak lennének a rezsicsökkentett közüzemi díjakat fizetni. Az üzemeltető szerint ez nem lehetséges.

SZERZŐDÉST BONTANÁNAK SZEBENYIVEL

Az ügy miatt Bartha László ügyvezető nemrég arról értesítette Szebenyi Gábor, közös képviselőt, hogy december 31-én szerződést bontanak vele, mennie kell a lakásból. Szebenyi most azt mondta, hogy a cég által megállapított elmaradást végül befizette, hogy maradhasson. Mivel a szerződése, amelyet beköltözéskor kötött, holtig tartó használatra jogosítja, ezért nagyon alapos indok kell arra, hogy ebből a lakásból kitehessék.

ÜGYVÉDET FOGADTAK

„A mostani követeléssel kapcsolatban pedig fontos tudni, hogy a jelenlegi tulajdonosok 2022. április 4-én vették birtokba a házat. Milyen alapon követelnek a korábbi időszakra vonatkozó elmaradást, hogyan változtathatnak meg egy olyan szerződést egyoldalúan, amelyet a házzal együtt örököltek meg, főleg úgy, hogy a Pax et Vita előző ügyvezetője is az elfogadott táblázat alapján állapította meg a díjat?” – tette fel a kérdést Szebenyi Gábor. A lakók december 20-án, szerdán gyűlést tartottak és abban állapodtak meg, hogy együtt lépnek fel, nem fogadják el a Pax et Vita közlését az elmaradt díjról. Ügyvédet fogadtak, aki megírja a közös beadványt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb