Közélet

Piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, most eldöntötték: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak – írja kedden délután a Magyar Narancs.

„A Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrum számos idős embernek és az értük aggódó családnak jelent biztonságot és kényelmet 2008 szeptembere óta. A régió legkorszerűbb gondozóközpontja, mely az idősek élete végéig tartó gondozását, ápolását biztosítja” – hirdeti a Magyar Narancs szerint az újszegedi Derkovits fasoron álló magánintézmény honlapja. Mint írják, a Havidíj menüpont alatt az derül ki, hogy csak telefonon árulják el, mennyi a havidíj, az Extrák rubrikában pedig az olvasható, „apartman fűtés, víz és villany fogyasztása”. A házban lévő apartmanok lakói szerint ez a szolgáltatás extrának csak sátáni kacaj kíséretében nevezhető.

A LEGMAGASABB TARIFA SZERINT FIZETNEK

„Mint ismeretes, az eredeti tulajdonos nem látta el az egyes lakásokat almérőkkel, ezért a mai napig közüzemi áron, a legmagasabb tarifa szerint fizettük meg a külső szolgáltatásokat, ami súlyos károkat okozott a bérlőknek, mintegy havonkénti átlag 2000 forinttal. Miután a mai napig nem gondoskodtak kisfogyasztói almérőkről, a jelenlegi szabályok szerint minden külső szolgáltatást közüzemi, tehát piaci áron kell megfizetni, amit egyetlen bérlő sem tud teljesíteni” – olvasható abban a júliusi levélben, amelyet az apartmanok 31 bérlője írt alá, és a közös képviseletükre felkért Szebenyi Gábor juttatott el a házat működtető Pax et Vita Kft. ügyvezetőjének. Mivel a szolgáltatókkal a ház tulajdonosának van szerződése, és a bérlők már korábban is szóltak, hogy ez a helyzet számukra hátrányos, ezúton bejelentették, hogy „a harmadik negyedév első napjától kezdve a külső szolgáltatások árát csak lakossági áron fogjuk befizetni. Miután valamennyi bérlő fogyasztása messze a felső határ alatt van, és vitathatatlanul megilleti őket a rezsicsökkentés alanyi jogon, a közüzemi ár nem vonatkozhat rájuk”.

ALMÉRŐK HÍJÁN EZ NEM MEGOLDHATÓ

A címzett, Majláthné Lippai Éva ügyvezető azonban azt válaszolta, hogy „a csökkentett díjak fizetésének megvannak a technikai feltételei az alkalmazhatóság tekintetében. Mindaddig, amíg az egyedi méréseket nem lehet megoldani (lakóegységenként több millió forintról van szó), addig az üzemeltető nem jogosult a rezsicsökkentésben érintett díjak igénybevételére. Ha önnek bármilyen ötlete, javaslata van arra vonatkozóan, hogy miként adnák meg a szolgáltatók a lakossági díjakat a lakóegységenként felhasznált víz, áram és gáz vonatkozásában, azt kérem, tudassa velem”. A lap szerint abban, hogy mérők híján nem tudják kiszámolni, mennyit fizessenek, nyilván igaza van az ügyvezetőnek. A levélváltás két nappal az előtt zajlott, hogy a kormány meghatározta volna, milyen fogyasztási limitig érvényes a rezsicsökkentett ár. A közös levelet író Szebenyi Gábor a Magyar Narancs kérdésére most azt mondta, almérőket azóta sem szereltek fel az apartmanokban, és nem kaptak tájékoztatást arról, hogy a kft. mire jutott az energiaszolgáltatókkal. Ám – bármilyen furcsa a kívülállónak – nem ezt a problémát említi első helyen Szebenyi Gábor, amikor arról van szó, miért lehetetlenült el az életük a házban.

A HÁZ LASSAN KÓRHÁZZÁ ALAKUL ÁT

A társasházként működő Gesztenyeligetben a megnyitása után jó anyagi helyzetben lévő nyugdíjasok – köztük korábbi ügyvéd, helyi önkormányzati képviselő – 8–9 millió forintot befizetve holtig tartó bérleti jogot kaptak a kiválasztott apartmanban. A Narancsnak több bérlő is azt mondta, a közüzemi díjak elszámolásának nehézsége és apróbb hiányosságok mellett évekig jól érezték magukat a házban. Ám 2018-ban az addigi 33 ezer forintos közös költséget a működtető 60 ezerre emelte. A halálozások nyomán megürült apartmanokba pedig nagyon beteg, utolsó hónapjaikat élő emberek érkeztek 200–300 ezer forintos havi díjért. A korábbi bérlők szóvá tették, hogy a ház lassan kórházzá alakul át. A tulajdonos azzal védekezett, minden költsége megemelkedett, úgyhogy még a 60 ezer forint is jóval a piaci ár alatt van.

A TULAJDONOS TÖBB LAKÓTÓL IS KÖLCSÖNKÉRT

A portál szerint a lakók aztán egymással beszélve megtudták, hogy a tulajdonos többüktől is kölcsönt kért. A kormányhivatalhoz fordultak vizsgálatért: akkor derült ki, hogy a ház működtetésében részt vevő négy cég közül az egyik, a HAG Invest Kft. felszámolását már elrendelte a bíróság. 2019-ben a 24.hu riportjában a felszámoló azt nyilatkozta, mintegy másfél milliárdos tartozás áll szemben jó esetben egymilliárdot érő vagyonnal, és feljelentést tett csődbűntett és a számvitel rendjének megsértése gyanújával. A szomszédos magánklinika is hasonló sorsra jutott. A nyugdíjas jogász azt mondja, a felszámolás időszaka megint viszonylag békésen telt: a felszámolónak az volt az érdeke, hogy a ház jól működjön, és igyekezett megtalálni a közös hangot a nyugdíjas bérlőkkel. A HAG Invest Kft. még mindig Ambrus János érdekeltsége, de az Opten adatbázisa szerint ő eltiltás hatálya alatt áll a kényszertörlés alá került Gesztenyeliget Egészségügyi Központ Kft. miatt.

SZÍJJ LÁSZLÓ ÉRDEKELTSÉGÉBE KERÜLT A LAKÓCENTRUM

A Magyar Narancs azt is írja, hogy a bérlőkkel, bérleti jogokkal együtt 1,05 milliárd forintért meghirdetett Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrum a felszámolási eljárás nyomán előbb Szíjj László érdekeltségébe került. A Themis Magántőkealapja két éven át, 2022 tavaszáig volt tulajdonos a ház működtetésére létrehozott Pax et Vita Kft.-ben, most a budapesti BBM Consulting Kft. a Pax et Vita gazdája.

A REFORMÁTUS EGYHÁZAT IS ÉRDEKELTE EZ A HÁZ

„Mi már ténylegesen is a NER-ben élünk – mondja Szebenyi Gábor –, a felszámolási eljárás idején a református egyházat is érdekelte ez a ház, csak nem fogadták be a pályázatát. Ha ők vették volna meg, biztosan kevesebb szó esne itt vallásról, mint most. De még ezzel sem lenne önmagában semmi gond.” Az Opten szerint a Pax et Vitának 2020 áprilisától 2022 májusáig három ügyvezetője volt. A negyedik lett Majláthné Lippai Éva, aki a szomszédos klinikát vezető Bartha Lászlóhoz hasonlóan ismert a szegedi közéletben. Munkatársak is voltak: Majláthné az egészségügyi osztályt vezette a polgármesteri hivatalban. A ház lakói és az ügyvezető közötti levelezést átolvasva az derül ki, hogy a kezdetektől különbözőképpen képzelték el, hogyan kell működnie a Gesztenyeligetnek.

MÉG A HÍMZETT TERÍTŐ IS ÁLDAZATUL ESETT

A nyugdíjasok szerint Majláthné a kinevezése előtt jó ideig járta a házat, nem mutatkozott be, csak az alkalmazottaktól lehetett tudni, hogy ő lesz az ügyvezető. Az egyik első intézkedése az volt, hogy eltávolíttatta a ház közös használatú részeiről a futónövényeket, amelyeket a felszámoló és a lakók közösen tettek ki. Némely lakó asztala, hímzett terítője is áldozatul esett annak az intézkedésnek, amelyet tűzvédelmi szabályokra hivatkozva hozott az ügyvezető. A lakók szóvá tették, hogy nem láttak határozatot arról, tényleg bejárást tartott volna a katasztrófavédelem. Az egyik nyugdíjas – aki aktív korában a fővárosi önkormányzatnál munkavédelmi felügyelő volt – felszólítást kapott egy tiszakécskei székhelyű munkavédelmi szakembertől, hogy az oszlop mellett álló nyugágyát és kisasztalát távolítsa el, mert szabálytalanul van ott.

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS KEZDŐDÖTT

A nyugdíjasok szeptemberben úgy döntöttek, a vitás ügyek rendezése érdekében ténylegesen is megbízzák Szebenyi Gábort a közös képviselettel. Ennek érdekében aláírásgyűjtés kezdődött. Molnár Lászlóné vitte körbe az ívet. Szeptember 2-án azonban figyelmeztetést kapott az ügyvezetőtől, miszerint az intézményben rendszeresített Észrevételek és kérdések nyomtatványon valaki megírta, hogy Molnárné a bejelentőt „erőszakosan rá kívánta beszélni egy olyan irat aláírására, amellyel nem értett egyet”. Majláthné Lippai Éva felhívta Molnár Lászlóné figyelmét arra, hogy „minden lakótársnak joga van a zavartalan magánélethez, a szabad véleményalkotáshoz és véleményének megfelelő formában történő kifejezéséhez”, és megkérte őt, hogy „bármilyen aláírásgyűjtéssel, vagy egyéb hasonló cselekménnyel a saját (bérelt) lakrészében a lakótársak felkeresését mellőzni szíveskedjen a jövőben”.

A NYUGDÍJASOK PONTOKBA SZEDTÉK A KÖVETELÉSEIKET

A portál szerint a nyugdíjasok szeptember közepén pontokba szedték a követeléseiket:

  • kapják vissza a könyvtárat;
  • az ügyvezető ne zaklassa és ne rágalmazza a lakókat;
  • vonja vissza minden olyan utasítását, amely a dolgozók és a bérlők normális kapcsolatát ellehetetleníti – különben a nyilvánossághoz fordulnak.

Ez a figyelmeztetés több korábbi levelük végén is szerepelt. Egy alkalommal az ügyvezető úgy reagált, arra nincs befolyása, hogy a közös képviselő milyen fórumhoz fordul. A Narancs újságírója májusban e-mailben kért személyes találkozót a kft. vezetőjétől egy ott lakó által megfogalmazott panaszok ügyében, de a kérésre nem érkezett válasz. Most Majláthné Lippai Évától e-mailben kérdezték, mi a Pax et Vita álláspontja a könyvtár, az eltávolíttatott virágok és bútorok és a közüzemi díjak fizetése ügyében, de nem reagált. Ha a közüzemi szolgáltatásokért az új helyzetben is a piaci árat kell fizetnie a háznak és így az apartmanok bérlőinek, az a közös képviselő szerint kétségtelenül új helyzet lesz, mert a legtöbben nem tudnak annyit fizetni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb