Közélet

Döntött a MOL: két lépcsőben emelik meg januárban az üzemanyagok árát, először 20, majd 21 forinttal

„Úgy döntöttünk, hogy a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesítjük a kötelező jövedékiadó-emelést: az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal” – jelentette be az Indexnek adott interjújában Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

Még júliusban derült ki: a Pénzügyminisztérium az uniós előírásokhoz igazodva január elsejétől kénytelen megemelni a jövedéki adót. Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója később levezette, hogy 41 forintos drágulás jöhet a benzinkutakon.

AZT REMÉLIK, EZZEL KOMOLY SEGÍTSÉGET TUDNAK NYÚJTANI A CSALÁDOKNAK

Orosz András mostani bejelentése értelmében a vállalat két részletben érvényesíti a kötelező jövedékiadó-emelést: január elsején, illetve a hónap közepén megosztva, először 20, majd 21 forinttal hajtják végre az adóemelést. Ha ebben az időszakban a makrogazdasági körülmények egyéb árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja. Így a fogyasztókat egyszerre nem terheli majd ez a plusz adóteher.

A 41 forintos áremelést – az idei év második felében tapasztalt árcsökkenések miatt – könnyedén érvényesíteni lehetne az árakban, a fogyasztás nem esett volna vissza. A Mol-csoport a mostani döntésétől azt reméli, hogy ezzel komoly segítséget tudnak nyújtani a családoknak, a vásárlóiknak. A vállalat ezzel a lépéssel betartja az adójogszabályokat. A 41 forintos emelést papíron az árakban érvényesítik, azonban a kedvezménynek megfelelően csökkentik a termék kereskedelmi árát. Így a fogyasztók nem egyszerre tapasztalják majd a pluszterhet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb