Szegedi Arcok

Karikó Katalin Nobel-díja az egyik legjobb dolog, ami idén történt Bill Gates szerint

A Microsoft-alapító több pozitív történést nevezett meg az elmúlt évből, ezek között emlegette Szeged díszpolgárának, Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak az orvosi-élettani Nobel-díját is.

„Nem kérdés, hogy kihívásokkal teli időket élünk, de én optimista maradok a jövőt illetően. Szerencsés vagyok, hogy a munkám révén rálátásom van mindarra, amitől a világ jobbá válik. Itt van néhány jó dolog, ami ebben az évben történt” – írta a HVG szerint Bill Gates egy közösségi médiás posztjában, majd az öt pozitív fejlemény között megnevezte az egyik friss magyar Nobel-díjast, Karikó Katalint is.

FOGGAL-KÖRÖMMEL KÜZDÖTTEK KARIKÓÉK

A magyar biokémikus és az amerikai mikrobiológus a világot megbénító koronavírus-járvány elleni egyik leghatékonyabb védekezési módszer, a más betegségek ellen is bevethető mRNS-alapú vakcina kifejlesztéséért kapta meg a legrangosabb tudományos elismerést.

„Dr. Karikó Katalin és Dr. Weissman már akkor észrevették az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, amikor azt még csak kevesen látták, és foggal-körömmel küzdöttek annak tanulmányozásáért – ennek eredményeképpen forradalmi vakcinák születtek, amelyek több tízmillió ember életét mentették meg. Megérdemelt Nobel-díjukat idén olyan munkájukért kapták, amely valóban megváltoztatta a világot” – tette hozzá a Microsoft alapítója. Gates ezen kívül jó dolognak értékeli, hogy

  • bepillantást nyerhettünk abba, hogyan fogja a mesterséges intelligencia a jövőt átformálni;
  • a COP28 klímacsúcson világossá vált, mennyire árnyalt és átgondolt párbeszéd zajlik a klímaváltozásról;
  • kiderült: már egy dózis HPV-elleni oltás is hatékonyan véd a méhnyakrák ellen, ami jó hír azoknak a nőknek, akik olyan helyen élnek, ahol a vakcina nehezen hozzáférhető;
  • hogy az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvénycsomagja már most több mint 170 ezer, zöld energia előállításával foglalkozó új munkahelyet teremtett, és a következő egy évtizedben további 1,5 millió ilyen munkahely létesülhet.

NEMRÉG KAPOTT ÓRIÁSI FALFESTMÉNY SZEGEDEN KARIKÓ KATALIN

Egy hete lett kész Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert arcképét ábrázó mű Szegeden. Szeged város tisztelete és hálája jeléül felfestette az újszegedi 17 emeletes toronyház falára két Nobel-díjas díszpolgára arcmását. Erről itt írtunk korábban:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb