Közélet

Újabb, ezúttal nagyobb sztrájkot terveznek a Volánbusznál

A Volánbusz dolgozóinak 20–40 százaléka már visszajelezte, hogy támogatja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) bérharcát, és kész sztrájkolni, ha a munkáltató kedvezőtlen béremelési ajánlatot tesz – ezt nyilatkozta a szervezet elnöke, Dobi István. Hozzátette: ahol most 40 százalékos a támogatottság, ott biztosan meglesz a 60 százalékos összefogás, ahol 20 százalékos, ott pedig „rá kell kapcsolni.”

A támogatói aláírásgyűjtés a tervek szerint legkésőbb január 16-áig tart, mivel a munkáltató azon a napon közli majd a jövő évi bérfejlesztési ajánlatát. Dobi a Népszavának azt mondta, az ajánlat és a sztrájk támogatottsága alapján dől majd el, hogy lesz-e újabb kétnapos munkabeszüntetés január 28-án és 29-én.

DECEMBERBEN MÁR SZTRÁJKOLTAK

Mint megírtuk, december 10-11-én már tartottak egy kétnapos sztrájkot a Volánbusz dolgozói. A Népszava felidézi, a szakszervezet szerint akkor a munkavállalók körülbelül 65 százaléka támogatta a nyomásgyakorlást, ugyanakkor a Volánbusz azt közölte, hogy a vártnál kisebb volt az összefogás, és a teljes dolgozói állománynak csak a 14 százaléka vett részt az akcióban. Dobi István szerint az igazság nem derült ki, mert „letiltották a Volánbusz központjában az adatszolgáltatást”, a cég pedig nem közölte, pontosan hány járat maradt ki a két nap alatt.

60 SZÁZALÉKOS TÁMOGATOTTSÁGOT VÁRNAK

Éppen ezért a szakszervezeti vezető közölte, csak abban az esetben ad ki egy következő sztrájkfelhívást és kezdi meg annak megszervezését, ha a 17 ezer autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és részt is vesz az esetleges következő munkabeszüntetésben. A lap emlékeztet, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter a követelést irreálisnak és túlzó mértékűnek, a sztrájkot jogilag erősen vitathatónak, a szakszervezetet pedig felelőtlennek minősítette.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb