Közélet

Szabálytalanságok miatt harmincnál is több helyen ismétlik meg szombaton a választásokat Szerbiában

Letartóztattak több tucat szerb tüntetőt, akik a csalásgyanús választás eredményei miatt tiltakoztak – számoltunk be róla pár nappal ezelőtt. Mint kiderült, szombaton megismétlik az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választást 35 választóhelyen Szerbiában, méghozzá a december 17-i voksolás során tapasztalt szabálytalanságok miatt.

A baloldali ellenzék napok óta tüntet a teljes választási folyamat megismétlését követelve, az országos választási bizottság azonban az összes erre vonatkozó beadványt elutasította. Szombaton 7 és 20 óra között a 6,5 millió választópolgár közül 19 543-nak kell ismét az urnák elé járulnia. Bojan Klacar, a Szabad választásokért és demokráciáért központ (Cesid) vezetője szerint annak ellenére, hogy a Nemzeti gyülekezés nevű jobboldali koalíció a 3 százalékos bejutási küszöb közelében van, nem fogja azt elérni a megismételt voksolás után sem, és a többi induló lista eredményén sem fog lényegesen változtatni az új szavazás.

A BALOLDALI ELLENZÉK A VOKSOLÁS MÁSNAPJÁN TILTAKOZÁSBA KEZDETT

Míg a jobboldali ellenzék többé-kevésbé elfogadta a december 17-i voksolás eredményét, a baloldali ellenzék már a voksolás másnapján tiltakozásba kezdett. A demonstráció élére a Szerbia az erőszak ellen nevű választói lista képviselői álltak, akik a második helyen végeztek a választáson. Az országos választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának megszerzésével, míg a második a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen elnevezésű listája lett a szavazatok 23,69 százalékával. A Szerbia az erőszak ellen lista legismertebb politikusa, Marinika Tepic tizenharmadik napja folytat éhségsztrájkot a választás megismétlését követelve.

FONTOS FELADATOK VÁRNAK AZ ÚJ KORMÁNYRA

Aleksandar Vucic köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a szombati megismételt választásokat követően lezárulhat a választási folyamat, és kihirdethetik annak végleges eredményeit, hogy Szerbia ne vesztegessen erre több időt, az új kormányra ugyanis számos fontos feladat vár. A szerbiai jogszabályok szerint a választás végleges eredményeinek kihirdetését követően harminc napon belül kell megalakulnia a parlamentnek, és a parlament alakuló ülését követően kilencven napon belül kell felállnia az új kormánynak. A Szerb Haladó Párt még nem közölte, kit javasol miniszterelnöknek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb