Kikapcs

Opera ősbemutató lesz a REÖK Palotában – tizenhat képben mutatják be a színészi játék sokszínűségét

Különleges zenei élményt kínál Tóth Péter zeneszerző kabaré-opera ősbemutatója a REÖK Palotában. Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve tizenhat képben mutatja meg a színészi játék sokféleségét a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában – tájékoztatta szerkesztőségünket a szervezők.

Mint megtudtuk, az egyfelvonásos előadást követően a Kosztándi Vonósnégyes Bartók Béla és Tóth Péter műveiből összeállított koncertje zárja a magyarországi premiert.

TIZENHAT KÉPBE KOMPONÁLT EGYFELVONÁSOS KABARÉ-OPERA LESZ

Tóth Pétert Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőt, érdemes művészt új darabjának megírásakor Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című virtuóz műve ihlette. A Bognár Róbert által fordított néhány mondatos, egyszerű történet százféleképpen elmesélhető: precízen, kényeskedve, metafizikusan, visszafelé, alexandrinusban, szonettben, elő- és véghangzókat csonkolva, magán- és mássalhangzókat csereberélve, tankában, megkettőzve, csasztuskában, csacska dalban, konyhalatinsággal, görögösen. A tizenhat képbe komponált egyfelvonásos kabaré-opera betekintést enged a színházi figurák alakformálásba. A humoros, sokszor burleszk jelenetekben Somogyvári Zita, Szélpál Szilveszter, Bita Boglárka és Altorjai Tamás operaénekesek keltik életre az állandó történet mindig változó karaktereit, Szokody Anikó zongoraművész kíséretében.

Seres István Pipu állította színpadra különös játékukat, amely a Regionális Összművészeti Központ kortárs alkotóterében nyeri el végleges formáját. A második részben a Kosztándi Vonósnégyes Bartók Béla I. vonósnégyesével és Tóth Péter Halálvirágok című művével zárja a magyarországi bemutatót, melynek életre hívásában a Bartók Béla Művészeti Kart Támogató Alapítvány, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja közreműködik, a Coda Artepartnerrel közösen. A 2024. január 19-i szegedi ősbemutatót követően, az előadást január 20-án a szerbiai Magyarkanizsán is bemutatják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb