Mindenmás

Meghalt a Nemzet Színésze, Benedek Miklós

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család a közmédiát.

Benedek Miklósra mindig úgy fogunk emlékezni, amilyen A Pogány Madonna című filmben volt Mr. P. Smith, a finom angol úriember szerepében. Fanyar humora, elegáns stílusa, fegyelmezettsége minden szerepében összetéveszthetetlenné tette a játékát.

A SZÍNHÁZ MINDIG LESZ

„Színház mindig is lesz. Még ha valami okból a Jóisten nem akarná, akkor is. Mindig lesz két ember, aki összeáll, és elmond egy viccet. Ha a fene fenét eszik is, akkor is lesz mindig a világban valahol egy Hacsek és egy Sajó. Két bohóc mindig összejön valahol. Mert minden emberben benne van a színház, a színészet: a szomorúság meg a vidámság. Amik nem nagyon különböznek egymástól” – mondta egy születésnapi beszélgetésben a Nemzeti Magazinnak.

BENEDEK TIBOR, VÍZILABDÁZÓ ÉDESAPJA VOLT

Benedek Miklós Budapesten született 1946. szeptember 28-án. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Édesapja Benedek Tibor színész, fiai közül Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó 2020-ban halt meg, másik fia, Benedek Albert író, fordító.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ben végzett, majd a Nemzeti Színház tagja lett.

  • 1983-tól a Katona József Színházhoz szerződött, ahol 2003-ig játszott.
  • 2003-tól újra a Nemzeti Színház társulatát erősítette, ahonnan 2009-ben elbocsátották.
  • 2017-től az Orlai Produkciós Iroda társulatának tagja volt.
  • 1992–2007 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított.

A legendás Budapesti Orfeum című zenés darab szellemi atyja volt. Játszott a Fényes szelek, a Rosszemberek, a Sztálin menyasszonya, a Három testőr Afrikában, a Presszó, a Sorstalanság, a Hyppolit, a lakáj és a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmekben, és ő volt Fritz Teufel hangja a Macskafogóban.

AKIVEL A LEGJOBBAN LEHETETT HALLGATNI

Állandó partnere és barátja, Szacsvay László szerint ő volt az az ember, akivel a legjobban lehet hallgatni. Órákon keresztül, miközben persze mindent megbeszéltek, szemvillanásokkal és félszavakkal. „Ehhez kell még három sör. Neki egy, ugye, nekem mindig egy kicsit több kellett” – mondta az említett születésnapi interjúban. Úgy vélte, a színészetet nem nagyon lehet tanítani. Talán csak mozogni, beszélni, meg olyan „kis” külsőségeket, mint bejönni a színpadra, kimenni a színpadról, és ami a kettő közé esik, ahogy Kellér Dezső mondta.

Benedek Miklós az utóbbi időben sokat betegeskedett, az előadásait is le kellett mondani. Ritkán beszélt arról a fájdalomról, amit imádott fia elvesztése okozott, de valószínűleg soha nem tudta feldolgozni a halálát. Most már együtt ülnek egy égi uszoda lelátóján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb