Közélet

Szünetel a vásárhelyi kórház ápolási osztályának működése, de fogszabályozás sincs, Makón pedig pszichiátriai rehabilitáció – a betegeket Szegedre küldik

Június végéig szünetel a vásárhelyi kórház ápolási osztályának működése. Nincsenek meg a személyi feltételek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztályának vezetője a betegek ellátására Szegedet és Kecskemétet jelölte ki – derült ki az NNK határozatából.

Mindezek mellett vásárhelyi fogszabályozás is szünetel, szintén személyi feltételek hiánya miatt. Makón a pszichiátriai rehabilitáció és a pszichiátriai rehabilitációs nappali ellátás sem dolgozik, a betegeket mindhárom esetben a szegedi SZTE-klinikára vagy a kecskeméti kórházba irányítják egészen június 30-áig. A kórház honlapján egyelőre a változásokról nem találtunk tájékoztatást.

NINCS EMBER, SZEGEDRE ÉS KECSKEMÉTRE KELL JÁRNI

Kallai Árpád, a Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója még tavaly december 19-én jelentette be az NNGYK-nak, akadályoztatott szolgáltató képviseletében, hogy a személyi feltétel átmeneti hiánya miatt, valamint a járási ügyeleti központok megvalósításágának biztosítása érdekében a vásárhelyi kórház ápolási osztályát idén június 30-ig szüneteltetni kívánja.

Mivel a bejelentéséhez nem csatolta más szolgáltatóval a helyettesítéssel kapcsolatos megállapodást, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya vezetője, Deutschman-Horváth Zsuzsanna Lídia, Müller Cecília országos tisztifőorvos nevében határozatban jelölte ki az érintett betegek ellátására Szegedet, majd a Kecskeméten található Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházat. Az érintett betegek elhelyezésének koordinálását az Országos Mentőszolgálatnak kell megoldania. A két kórháznak a betegek felvételét nem lehet megtagadniuk – írja a Hódpress.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a hétvégén húsz olyan, úgynevezett kijelölő határozatot tett közzé a honlapján, amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentik be, 2023. december-2024. januártól.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb