Közélet

A doni harcosokra emlékeztek ma Szegeden – ez volt a magyar történelem egyik legsúlyosabb, legnagyobb emberáldozatot követelő tragédiája

1943. január 12-én történt a magyar történelem egyik legsúlyosabb, legnagyobb emberáldozatot követelő tragédiája, a doni áttörés. Az esemény 81. évfordulóján a doni harcosok emlékére állított, Kligl Sándor által alkotott szobor előtt tartott megemlékezést pénteken a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba, idézte fel a Múlt Kor.

AZOK SEM JÖHETTEK HAZA, AKIKET LEVÁLTOTTAK VOLNA

1942 tavaszán mintegy 200 ezer katonát küldtek ki a Don-kanyarba, de már az év novemberében döntöttek arról, hogy kiszállítanak egy 45-50 ezres kontingenst (benne 20 ezer munkaszolgálatost) a magyar katonák egy részének leváltására. Ez azonban éppen az 1943. január 12-i szovjet támadás időpontjával esett egybe, így azok sem jöhettek haza, akiket leváltottak volna.

49-50 EZER KATONA ESETT EL

A 2. magyar hadsereg közel egyéves keleti hadszíntéri tevékenysége során elesett, megsebesült és fogságba esett honvédek és munkaszolgálatosok száma mintegy 125-130 ezer (pontosabb becslés szerint 128 ezer) főre tehető. Közülük 49-50 ezren estek el, és csaknem ugyanennyien sebesültek meg, a hadifogságba esettek száma pedig 27-28 ezerre tehető.

KEVÉS FOGOLY TÉRHETETT HAZA

Közülük kevesen térhettek vissza, a legtöbben már a hadifogolytáborba szállításuk közben meghaltak, becslések szerint pedig mindössze 3-4 ezren élhették túl közülük a megpróbáltatásokat. Az anyagi veszteséget 70 százalékban, ezen belül a nehézfegyverzetét csaknem 100 százalékban állapították meg.

ILYEN VOLT A MEGEMLÉKEZÉS KÉPEKBEN SZEGEDEN

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal FB/mult-kor.hu

Fotó: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb