Közélet

Több órára elzártak egy átkelőt a magyar határon a tiltakozó román gazdák

Elzárták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét szerdán az immár napok óta tiltakozó román gazdák, és több romániai helyszínen is folytatódtak a forgalomlassító felvonulások. A gazdák két órán keresztül állták el a határátkelőhöz vezető utat gátolva a ki- és belépést, de miután Radu Roca Szatmár megyei prefektus a csanálosi határátkelőhöz érkezett és tárgyalt velük, a gazdák feloldották a blokádot. A lezárás több határátkelőhelyet is érintett, többek között a Csongrád-Csanád vármegyei Nagylak határátkelőhelyet is.

Bár az egyes gazdaszervezetek képviselői már hétfőn este megegyeztek a román mezőgazdasági minisztériummal követeléseik teljesítéséről, a román gazdák spontán tüntetései szerdán is folytatódtak. A Nagykároly környéki gazdák délben a román-magyar határra, a csanálosi (Urziceni) határátkelőhöz vonultak, ahol előbb az egyik, majd mindkét sávot lezárták traktorjaikkal, akadályozva a határátkelést – írta a román rendőrség közlekedési osztálya.

TÖBB KÖVETELÉSÜK IS VAN

A tiltakozó gazdák napok óta követelik egyebek között a kamionok számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjainak csökkentését, a hektáronkénti állami támogatás megemelését, az aszály okozta veszteségek állami kompenzálását és a gázolaj jövedéki adójának eltörlését. Emellett egyenlő versenyfeltételeket kérnek a szállításban, és szükségesnek látják egy minimális referenciatarifa bevezetését Spanyolország és Magyarország mintájára. Követelik továbbá a parlament létszámának csökkentését a korábbi referendumnak megfelelően.

Követeléseik között szerepel még 50 százalékos jövedelemadó-csökkentés a mezőgazdasági alkalmazottak számára, az elektronikus számla eltörlése az egymillió eurónál kisebb forgalmú cégek számára, és a földterületek eladásának megtiltása külföldiek számára.

40 MUNKAGÉPPEL VONULTAK KI

A Szatmári Friss Újság beszámolója szerint szerdán a gazdák 40 munkagéppel vonultak a határátkelőhöz. A Presa SM román hírportál azt írta, Szatmár megye prefektusát is a helyszínre várják, hogy tárgyaljon a tiltakozókkal. A hírportál szerint a Facebookon szerveződő tiltakozók azt is felvetették, hogy a román-ukrán határra vonulnak, és a halmi határátkelőt is elzárják.

KÉT ÓRÁS BLOKÁDOT KÖVETŐEN OLDOTTÁK FEL AZT

Miután Radu Roca Szatmár megyei prefektus a csanálosi határátkelőhöz érkezett és tárgyalt velük, a gazdák feloldották a blokádot – írta a Szatmár.ro. A hírportál szerint a gazdák két órán keresztül állták el a határátkelőhöz vezető utat gátolva a ki- és belépést. A kormány képviselője megígérte: meghallgatja és továbbítja követeléseiket a bukaresti szaktárcának. Támogatásáról biztosította a gazdákat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is.

TÖBB HATÁRT LEZÁRTAK A ROMÁN GAZDÁK, KÖZTÜK VÁRMEGYÉNKBEN LÉVŐT IS

Mint a HMVHLY CAR LIFE csoportba írták, a tüntető gazdák a legtöbb határt lezárták a demonstráció folyamán, Méhkerék és Varsand mellett a Csongrád-Csanád vármegyei Nagylak határátkelőhelyet is érintette a blokád.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb